Πατριαρχεία

Παρέμβαση του Μητροπολίτη Λευκορωσίας για την "αυτοκεφαλία"

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει από την πρώτη στιγμή επισημάνει πως η Δύση επιδιώκει με το ουκρανικό μοντέλο να στήσει κρίση στην Λευκορωσία και μεταξύ άλλων να “σπρώξει” για αυτοκεφαλία της τοπικής Εκκλησίας.

 

Ο νέος επικεφαλής της Λευκορωσικής Εκκλησίας σχολίασε το θέμα της «αυτοκεφαλίας» σημειώνοντας πως το θέμα επιβάλλεται σε κάποιο βαθμό από το εξωτερικό και δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη εντός της ίδιας της Εκκλησίας.

Ο επικεφαλής της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (BOC), Μητροπολίτης Μινσκ Βενιαμίν σχολίασε πως η ιστορία του περασμένου αιώνα δείχνει ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την "αυτοκεφαλία της Λευκορωσίας". "Όταν τέθηκε αυτό το θέμα, τότε, κατά κανόνα, πίσω από τους αυτοκεφαλιστές υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν εμφανίστηκαν πολύ καλά εδώ, στην πατρίδα τους, και, γενικά, είναι μια τέτοια εκκλησιαστική οργάνωση που δεν υποστηρίχθηκε ή αναγνωρίστηκε εκείνη την εποχή. Τώρα οι κοσμικοί άνθρωποι το θυμούνται περισσότερο, οι οποίοι μέσω αυτού θέλουν επίσης, προφανώς, να προωθήσουν μερικές από τις ιδέες, τις επιθυμίες τους, κ.λπ.”

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και να πέσουμε σε απροσεξία». Πρόσθεσε ότι «πρέπει κανείς να παραμείνει σε εγρήγορση και, ας πούμε, να αποφύγει οποιεσδήποτε προσπάθειες να θίξει αυτό το θέμα με τη μία ή την άλλη μορφή».

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα ότι η ιδέα της αντιπολίτευσης για αυτοκέφαλη εκκλησία της Λευκορωσίας απειλεί έναν ενδομολογικό πόλεμο. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, ο εθνικός παράγοντας δεν είναι καθοριστικός για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας και τους πιστούς , αλλά το κύριο πράγμα είναι η αυστηρή προσήλωση στην πίστη.

«Προφανώς, αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα .... Υπάρχει ζήτηση στην κοινωνία μας για περισσότερη Λευκορωσική γλώσσα, περισσότερο για την ανάπτυξη της εθνικής μας συνείδησης, αλλά δεν είναι τόσο τρομερό να το βάλουμε στην πρώτη γραμμή. Και φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει μια πολύ καλή προοπτική της Εκκλησίας, αν υπερισχύει μόνο η εθνικότητα », δήλωσε.

Για παράδειγμα, ανέφερε μαθητές στο σχολείο για τους οποίους είναι σημαντικό "τι είδους δάσκαλος ή δασκάλα διδάσκει καλά ή άσχημα, με αγάπη ή χωρίς αγάπη, άλλες στιγμές, σε ποιο βαθμό ένα άτομο κάνει τη δουλειά του επαγγελματικά." «Στη σφαίρα μας, στη σφαίρα της Εκκλησίας, ο επαγγελματισμός έγκειται στο να ακολουθούμε τις διδασκαλίες της Εκκλησίας σε κάθε λεπτομέρεια, σε κάθε ακρίβεια, με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Ο επικεφαλής της BOC μίλησε και για τη σχέση μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και Λευκορωσών λέγοντας πως “Οι Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι έχουν στενούς δεσμούς και η διαίρεση μεταξύ τους έγινε «περισσότερο για πολιτικούς λόγους» και «διαμορφώθηκε από έξω»”

Σημείωσε ότι οι Ορθόδοξοι άγιοι έχουν προφητεύσει"ότι όλοι οι ίδιοι, τρεις αδελφοί λαοί θα είναι μαζί αργότερα" «Θα προσευχηθούμε για αυτό, θα αγωνιστούμε γι 'αυτό», πρόσθεσε,

Μιλώντας για την κατάσταση στη Λευκορωσία , σημείωσε ότι είναι δυνατόν να βγούμε από την κρίση μέσω μετάνοιας και συμφιλίωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που διέπραξαν λανθασμένες ενέργειες, "φυσικά ανθρώπινα, θα πρέπει να τιμωρηθούν". Ο επικεφαλής της Λευκορωσικής Εκκλησίας προέτρεψε τέλος τους ιερείς να μην ασχοληθούν με την πολιτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ