Πατριαρχεία

Πατριάρχης Μόσχας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια λέσχη ηλικιωμένων γυναικών άνω των πενήντα

Χθες 6 Σεπτεμβρίου 2020, στην αίθουσα του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών συναντήθηκε με τους επίσκοπους της Λευκορωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία μετά την οποία, όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφέρει, χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Βενιαμίν.

Ο Πατριάρχης Μόσχας ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε κάποια σημεία της ομιλίας του.

“Τώρα ο εθνικός παράγοντας στη Λευκορωσία αποκτά έναν ολοένα μεγαλύτερο ρόλο, και ως εκ τούτου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σήμερα ο επικεφαλής της Λευκορωσικής Εκκλησίας πρέπει να είναι ένα άτομο που γεννήθηκε στη Λευκορωσία, γνωρίζει τη Λευκορωσική γλώσσα και μεγάλωσε σε ένα Λευκορωσικό περιβάλλον. Ελπίζω πραγματικά και θα προσευχηθούμε για αυτό, να ενώσετε τους επισκόπους και τους κληρικούς ακόμη περισσότερο” είπε απευθυνόμενος στον νέο Μητροπολίτη.

“Φυσικά, η Λευκορωσία δεν έχει αυτές τις επικίνδυνες διαδικασίες που οδήγησαν στην τρομερή διχοτόμηση της Ουκρανίας. Η πιο δύσκολη διαίρεση στο σώμα του ουκρανικού λαού είναι η εκκλησιαστική διαίρεση, η οποία δημιουργεί όλες τις επόμενες. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχει κάτι τέτοιο στη Λευκορωσία και, ως εκ τούτου, καλώ όλους εσάς, αγαπητοί Επίσκοποι να υποστηρίξετε τη Μητροπολίτη Βενιαμίν, να έχετε ένα μυαλό, να υπηρετείτε τους ανθρώπους σας, να είστε βέβαιοι ότι συνεργάζεστε καλά με τη νεολαία. Η εκκλησία πρέπει να είναι ανοιχτή σε άτομα, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Είναι κακό όταν κάποιος έχει την εντύπωση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια λέσχη ηλικιωμένων γυναικών άνω των πενήντα. Κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν την Εκκλησία μας έτσι, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου! Στην πραγματικότητα, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πνευματική δύναμη των ανθρώπων μας” ανέφερε και υπενθύμισε πως όταν “ο πόλεμος ξέσπασε, και στην άθεη Σοβιετική Ένωση οι άνθρωποι ρίχτηκαν σε εκκλησίες”.

Σε απάντηση, ο Μητροπολίτης Βενιαμίν αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Κύριλλο τόνισε πως “η πανδημία, και μετά η εσωτερική θλίψη που κατέκλυσε την Πατρίδα μας, ωθεί τους ανθρώπους να μελετήσουν και να αναζητήσουν πρώτα απ 'όλα τη Βασιλεία των Ουρανών και να αφήσουν όλα τα υπόλοιπα να προστεθούν”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ