Πατριαρχεία

Ρώσοι και Αμερικανοί σε εκκλησιαστικό-διπλωματικό "μπρα ντε φερ" στην Λευκορωσία

Από την μια οι Ορθόδοξοι Ρώσοι κι από την άλλη οι Ρ/Καθολικοί με την υποστήριξη των Αμερικανών.. Και στην μέση η Λευκορωσία στην δίνη της αστάθειας. Η “μάχη” σε εκκλησιαστικο-διπλωματικό επίπεδο Μόσχας-Ουάσινγκτον για τα...κάλλη του Μινσκ κορυφώνται.

Καταρχάς έχουμε ξαναγράψει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πως η κίνηση του Πατριαρχείου Μόσχας να αντικαταστήσει τον Μητροπολίτη Λευκορωσίας με έναν αμιγώς Λευκορώσο Επίσκοπο ήταν στρατηγική.

Γραφαμε προ ημερών: Η αντικατάσταση του Παύλου υποδηλώνει απομάκρυνση των Ορθόδοξων από τον ακτιβισμό των Καθολικών, προς υποστήριξη του Προέδρου Λουκασένκο.

Προς επιβεβαιώση αυτού ήρθε η αμέριστη στήριξη των Αμερικανών στους Ρ/Καθολικούς. Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Mike Pompeo προέτρεψε τις αρχές της Λευκορωσίας να επιτρέψουν στον επικεφαλής των Ρ/Καθολικών στη Λευκορωσία Αρχιεπίσκοπο Tadeusz Kondrusiewicz να εισέλθει στη χώρα μετά την πρόσφατη απαγόρευση.

"Οι αρχές της Λευκορωσίας θα πρέπει να επιτρέψουν την επανεισδοχή του Αρχιεπισκόπου Κόντρουσεβιτς, ώστε να μπορεί να τείνει στο ποίμνιό του κατά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες. Σε αυτόν και σε όλους τους Λευκορώσους πρέπει να επιτραπεί να ασκήσουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας λατρείας", δήλωσε ο Πομπέο στο Twitter.

Ο Kondrusiewicz επέστρεφε στο σπίτι από την Πολωνία, όπου ήταν σε επίσημο ταξίδι, στις 31 Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, σε αποσπάσματα συνέντευξης του Kondrusiewicz στο πολωνικό καθολικό τηλεοπτικό κανάλι TV Trwam, ισχυρίζεται ότι διαπράχθηκαν παραβιάσεις κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία. "Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι εκλογές δεν ήταν ειλικρινείς", δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο λαός της Λευκορωσίας "είναι αρκετά ώριμος για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και δεν είναι πλέον η γενιά που ήταν πριν από 26 χρόνια".

Από την άλλη πλευρά για να εδραιώσει την ισχύ του το Πατριαρχείο Μόσχας σπεύδει μεθαύριο να χειροτονήσει και να εγκαταστήσει τον νέο Μητροπολίτη Βενιαμίν επιχειρώντας να φυλάξει τα νώτα του και να μην την πατήσει εκ νέου όπως στην Ουκρανία! Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών θα χειροτονήσει τον Επίσκοπο Βενιαμίν αι θα τον εδραιώσει ως τον νέος πνευματικό ταγό ολόκληρης της Λευκορωσίας, στο αξίωμα του μητροπολίτη την Κυριακή, ανέφερε η πατριαρχική υπηρεσία Τύπου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί μετά από Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα στις 6 Σεπτεμβρίου. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βενιαμίν είχε ζητήσει μετάνοια και προσευχή

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ