Πατριαρχεία

Ιλαρίων για Μονή Χώρας: Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε τέτοια θλιβερά γεγονότα

Νέα ρωσική παρέμβαση είχαμε με αφορμή την μετατροπή της Μονής Χώρας σε τζαμί. Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων, σχολίασε στο RIA Novosti την απόφαση που έλαβαν στις 20 Αυγούστου οι τουρκικές αρχές:

“Όπως και η Αγία Σοφία, η Εκκλησία του Χριστού Σωτήρος στα Πεδία από το σύνολο της μονής στη Χώρα έχει το καθεστώς μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από τους βυζαντινούς ναούς στην Κωνσταντινούπολη, η προαναφερθείσα εκκλησία είναι η πιο διατηρημένη από την αρχική της εμφάνιση. 

Τα υπέροχα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες της αποτελούν εξαιρετικά δείγματα βυζαντινής τέχνης κατά την Αναγέννηση του Παλαιολόγου. Προφανώς, δεν θα είναι επίσης διαθέσιμα για επίσκεψη, όπως έγινε με τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των τουρκικών αρχών ότι θα είναι διαθέσιμα στους επισκέπτες ανά πάσα στιγμή εκτός από τις μουσουλμανικές ώρες προσευχής.   

Είναι λυπηρό να παρατηρούμε την αποδεικτική αδιαφορία για τα θρησκευτικά συναισθήματα των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο από την τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας, η οποία είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί με οποιαδήποτε λογικά επιχειρήματα. Η καταπάτηση της ανεκτίμητης βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να αποβεί ωφέλιμη για το τουρκικό κράτος. Αλλά τέτοια βήματα σίγουρα δεν θα συμβάλουν στη διατήρηση της διεθνούς φήμης της Τουρκίας και στην ενίσχυση της διαθρησκευτικής αρμονίας σε αυτήν τη χώρα και σε όλο τον κόσμο. 

Ο ρωσικός πολιτισμός και η ιστορία συνδέονται διαδοχικά με το ένδοξο παρελθόν της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε τέτοια θλιβερά γεγονότα" σχολίασε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας.''

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ