Πατριαρχεία

Νέα επίθεση στην Τουρκία και στον Βαρθολομαίο από το Πατριαρχείο Μόσχας για Αγιά Σοφιά και Μονή Χώρας

Οι τουρκικές αρχές δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους να διατηρήσουν την ελεύθερη πρόσβαση στις πολιτιστικές αξίες του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας και επιδεικνύουν «περιφρονητική αδιαφορία για τις χριστιανικές πολιτιστικές αξίες», δήλωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλάσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, στο πρακτορείο RIA Novosti .

Έτσι σχολίασε την απόφαση της Άγκυρας να μετατρέψει την ΜΟνή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Ο Μπαλάσοφ παρατήρησε ότι τα μωσαϊκά του ναού παραμένουν κλειστά για έλεγχο όλη την ημέρα. Επιπλέον, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η πρόσβαση στις κύριες πολιτιστικές αξίες του καθεδρικού ναού είναι περιορισμένη για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τον συνομιλητή του πρακτορείου, είναι σχεδόν αδύνατο να δει τις εικόνες από τα διαθέσιμα μέρη.

Ο ιερέας εκτίμησε ότι τώρα πρέπει να αναμένεται το ίδιο στο ναό του Σωτήρα στην Μονή Χώρας.

"Αλλά τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες που σώζονται εκεί κάτω από στρώματα γύψου και ανακαλύφθηκαν από τους αναστηλωτές τα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ένας πραγματικός θησαυρός της βυζαντινής τέχνης, φωτισμένος με πνευματικό φως. Όσον αφορά την πληρότητα της συντήρησής της, η κομψότητα της καλλιτεχνικής παράστασης, το γραφικό σύνολο της Μονής Χώρας είναι ασυναγώνιστη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Υπενθύμισε ότι η Ρωσική Ορθοδοξία υιοθέτησε διαδοχικά τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

«Και είναι λυπηρό που βλέπουμε πώς τα τελευταία υλικά ίχνη ενός κάποτε μεγάλου πολιτισμού κρύβονται τώρα στο σκοτάδι αφότου το πνευματικό σύμβολο, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, επέλεξε να μην είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων προκαθημένων των τοπικών Ορθόδοξων εκκλησιών στην οικογένεια, αλλά κυβερνήτης και ηγέτης, με σχίσματα μέσω των ενεργειών του, στην ενότητα της παγκόσμιας Ορθόδοξης κοινότητας. Το αποτέλεσμα, δυστυχώς, ήταν η πλήρης απώλεια οποιασδήποτε επιρροής ακόμη και στον οίκο του. Είναι κρίμα », κατέληξε ο Μπαλάσοφ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ