Πατριαρχεία

Όταν οι Πατριάρχες φορούν μάσκες τι πρέπει να κάνουν οι ιερείς;

Από την μια στην Κάλυμνο συνελήφθη ιερέας που καλούσε τους πιστούς να μην βάλουν μάσκα, από την άλλη Κρήτη όπου παπάς, παπαδιά και δυο ψάλτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Μέσα σε λίγες μέρες καταγράφηκαν δύο αντίθετα περιστατικά που ξεκινούν όμως από την ίδια αφετηρία.

Από τις αρχές του μήνα υποχρεωτική είναι η μάσκα στους ναούς με βάση τις υπουργικές οδηγίες, ενώ έχει υπάρξει και σχετική εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Η ΚΥΑ λέει ξεκάθαρα πως εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών κλπ.

Όμως ενώ στην Ελλάδα υφίσταται αυτή η διάκριση, οι τελευταίες εικόνες από το εξωτερικό δημιουργούν σύγχυση και απορίες στους πιστούς.

Αυτός που έχει προκαλέσει ερωτήματα είναι ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος εμφανίστηκε προ ημερών φορώντας μάσκα σε Λειτουργία στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, στον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, αλλά στις επόμενες Λειτουργίες δεν φορούσε.

Με μάσκα έχει εμφανιστεί όπως φαίνεται και στην φωτογραφία (κάτω) και ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ. Ο Ρουμάνος Πατριάρχης μάλιστα έστειλε νέο μήνυμα λέγοντας πως “περνάμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όσον αφορά την υγεία και την αξία της ζωής, στην οποία πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται από τη νέα επιδημία, η οποία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, μια εποχή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσευχή και αδελφική βοήθεια, εγγύτητα στον Θεό και πρακτική αλληλεγγύη”. Και συνέχισε λέγοντας πως “αυτή η περίοδος μας δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η ανθρώπινη ζωή στη γη και, επομένως, πόσο χρειάζεται να διατηρηθεί σε επαφή με τον Θεό, την Πηγή της γήινης ζωής και την αιώνια ουράνια ζωή. Επομένως, είναι απαραίτητο να μετατρέψουμε αυτήν την περίοδο της ιατρικής κρίσης σε μια περίοδο ενίσχυσης της πίστης μας μέσω της προσευχής και της αύξησης της αγάπης μας για τους συνανθρώπους μας μέσω καλών έργων. Ας διαφωτίσουμε τη ζωή μας μέσω της προσευχής, διαβάζοντας τις Αγίες Γραφές, με εξομολόγηση και συχνότερη κοινωνία, αλλά και από όλες τις καλές πράξεις, για να βοηθήσουμε τους άρρωστους, τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς”.

Συνάμα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφέρει από τον Ιούνιο πως Ρώσοι ιερείς επισκέπτονται έως ασθενείς με COVID-19 με ειδική στολή

Οι εικόνες των Πατριαρχών με μάσκες, όταν οι απλοί κληρικοί παραμένουν χωρίς, δίνουν και λαβές στους εχθρούς της πίστης μας. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή γραμμή, όπως επιχειρήθηκε να γίνει με την Θεία Κοινωνία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις απέτυχε, αφού σε διάφορες γωνιές του πλανήτη (ΗΠΑ, Γερμανία) οι τοπικοί Ιεράρχες αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με τις οδηγίες των τοπικών αρχών.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ