Πατριαρχεία

Ο Πατριάρχης Μόσχας συνέκρινε το βάπτισμα των Ρως με την επανάσταση των μπολσεβίκων

Οι εορτασμοί για το βάπτισμα των Ρως, που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία στις 28 Ιουλίου αποτέλεσαν νέα ευκαιρία για παρέμβαση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Οι εκδηλώσεις ήταν πολύ μικρές σε σχέση με άλλες χρονιές λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, ο Πατριάρχης Μόσχας χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας στον καθεδρικό ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχας, όπου δεν είχε βρεθεί από το Πάσχα. Έστειλε τις καλύτερες ευχές του σε όλους τους Ορθόδοξους ανθρώπους στη Ρωσία και την Ουκρανία και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συνονόματο του πρίγκιπα του ρωσικού βαπτίσματος.

"Μιλώντας στη σύγχρονη γλώσσα το βάπτισμα του Ρως ήταν αναμφίβολα ένα επαναστατικό γεγονός. Όχι μόνο αυτό, αλλά και για τις συνέπειες που είχε, δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία από τις επακόλουθες επαναστάσεις, αφού το βάπτισμα άλλαξε ριζικά τη ζωή των ανθρώπων, τον πολιτισμό τους, το σύστημα αξιών τους ". Συγκρίνοντας το γεγονός με την μπολσεβίκικη επανάσταση, πρόσθεσε: “Γνωρίζουμε πως η πιο απειλητική των επαναστάσεων στη χώρα μας στις αρχές του εικοστού αιώνα προσπάθησε να αλλάξει αυτό το σύστημα αξιών και να καταστρέψει την Ορθόδοξη πίστη” είπε και τόνισε πως η πραγματική επανάσταση ήταν το βάπτισμα. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη η μπολσεβίκικη επανάσταση επιδίωξε να σβήσει τη χριστιανική «επανάσταση». «Θυμόμαστε τα όνειρα των επαναστατών με ένα ορισμένο συμπονετικό χαμόγελο, αφού δεν πέτυχαν τίποτα» σχολίασε...

Ο Ρώσος προκαθήμενος κάλεσε τους Ρώσους να παραμείνουν πιστοί στην αρχαία επιλογή του πρίγκιπα, επίσης στο όνομα του αίματος των Ορθόδοξων μαρτύρων του περασμένου αιώνα, και να αγαπήσουν "την πατρίδα μας, τον λαό μας, τους κυβερνήτες και τον στρατό μας", παραμένοντας πιστοί στο δώρο της πίστης που έλαβαν. Σύμφωνα με τον Κύριλλο, ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος ήξερε πώς να μετανοήσει βαθιά από τις προηγούμενες σκληρότητές του στον παγανισμό, «όχι όπως οι Ναζί στη Νυρεμβέργη, που δεν είχαν μετανοήσει καθόλου» και σήμερα είναι η ευκαιρία για μια νέα συλλογική μετάνοια για ολόκληρο το σοβιετικό παρελθόν, για ένα «Νέα αρχή» στη ζωή του ρωσικού λαού που θα παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ