Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Βαρθολομαίος: Το Πατριαρχείο Κιέβου δεν υπήρξε ποτέ!

Ενώ για την Αγιά Σοφιά δεν περισσεύει ούτε μια δήλωση δυσαρέσκειας, για το αγαπημένο του θέμα, το ουκρανικό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν χάνει κατά πως φαίνεται την ευκαιρία να μιλήσει. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Strana.ua., ο επικεφαλής του Φαναρίου, πιστεύει ότι η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην OCU δεν σχετίζεται ούτε με την πολιτική ούτε τη γεωπολιτική. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρεται να είπε ακόμη ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του "Πατριαρχείου Κιέβου" δεν υπήρξε ποτέ! Βέβαια αν δεν υπήρξε όπως λέει, γιατί ήρε το ανάθεμα του "Πατριάρχη Κιέβου" Φιλάρετου, ο οποίος αρχικά τον υμνούσε και εσχάτως τον "αναθεματίζει" εκείνος με την σειρά του; 

Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον επικεφαλής του Φαναρίου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Φιλάρετου ότι η Κωνσταντινούπολη δεν έδωσε πραγματική αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, αλλά εκκαθάρισε μόνο το ανεξάρτητο "Πατριαρχείο Κιέβου" και υποτάχθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, μετατρέποντάς το σε OCU. Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με την εφημερίδα σημείωσε ότι «Ο Φιλάρετος επανήλθε στην επισκοπική του αξιοπρέπεια ως πρώην Μητροπολίτης του Κιέβου», αλλά τόνισε ότι «το λεγόμενο Πατριαρχείο Κιέβου δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ».

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, "η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην OCU δεν σχετίζεται με πολιτική ή την γεωπολιτική. Οι πιστοί αποκαταστάθηκαν σε κοινωνία με τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. " Κατά τη γνώμη του, «όλες οι περιπτώσεις χορήγησης αυτοκεφαλίας σε άλλες Εκκλησίες - Ρωσική, Σερβική, Ρουμανική, Βουλγαρική, Γεωργιανή, Ελληνική, Πολωνική, Αλβανική, Τσεχική και Σλοβακική - αντιμετωπίστηκαν από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης χωρίς διαβούλευση και συζήτηση σε παν-Ορθόδοξο επίπεδο. Η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε κατά την έκδοση για τον Τομο αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. "

Παρόλο που ο Βαρθολομαίος υποστηρίζει πως δεν υπήρξε πολιτική πλευρά του πράγματος, ο Ποροσένκο τον διαψεύδει ουσιαστικά! 

Την Ημέρα του εκχριστιανισμού των Ρως, ο Πέτρο Πόροσενκο υπενθύμισε τη συμβολή του στη δημιουργία του OCU.

«Από τις δεκάδες πολιτικά υποκινούμενες υποθέσεις που μου άσκησε η εντολή του Ζελένσκι, υπάρχει μια για την οποία είμαι ιδιαίτερα περήφανος», δήλωσε ο Πορροσένκο σε ένα βίντεο μήνυμα που δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. "Αυτή είναι η περίπτωση του Τόμου, που παραχώρησε ανεξαρτησία στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό είναι απίστευτο: μια τέτοια υπόθεση να διερευνάται επίσης. "

Έκανε λόγο περί του νόμου για την αναγκαστική μετονομασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς και για τον νόμο για το "δικαίωμα ελεύθερης μεταφοράς κοινοτήτων στην ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ".

«Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να παγώσει την άνθηση της Εκκλησίας μας και την αναγνώρισή της από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες», πρόσθεσε ο Poroshenko. «Η OCU αναπτύσσεται και επεκτείνεται. Ενισχύει την εξουσία της μεταξύ των Ουκρανών. Αυτό το επίτευγμα είναι μη αναστρέψιμο. Μετά τον εκχριστιανισμό, χρειάστηκαν πάνω από χίλια χρόνια για να αποκτήσουν τη δική τους ανεξάρτητη εκκλησία "

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ