Πατριαρχεία

Google: Άλλαξε το όνομα ναού σε «Καθεδρικός Ναός Εθνικής Ηλιθιότητας»

Οργή και πολλά μηνύματα εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο από τους Ρουμάνους πιστούς που ανακάλυψαν  ότι, όταν αναζητούσαν το όνομα «Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας του Έθνους» σε κινητές συσκευές Android, η εφαρμογή Χάρτες Google έδειχνε τη σωστή τοποθεσία, αλλά με αλλαγμένη ονομασία: «Καθεδρικός Ναός Εθνικής Ηλιθιότητας».

Το όνομα του, ως «Καθεδρικός Ναός της Σωτηρίας των Ρουμάνων», επιλέχθηκε από τη βασιλεία του Βασιλιά Φερδινάνδου Α, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης του ρουμανικού λαού και της ένωσής τους σε μία μόνο χώρα. Το όνομα φέρνει στη μνήμη εκείνους προς τιμήν των οποίων χτίστηκε η εκκλησία, εκείνους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για να επιτύχουν τον στόχο της εθνικής ανεξαρτησίας και ενότητας.

Πολλά μηνύματα οργής σχετικά με αυτήν την ατυχή κατάσταση στάλθηκαν στο Πρακτορείο Ειδήσεων της Basilica, κυρίως επειδή η Google ελέγχει συνήθως πολύ προσεκτικά τα ονόματα των τοποθεσιών που δημοσιεύει.

Ο εκπρόσωπος του Ρουμανικού Πατριαρχείου, Βασιλέ Μπασέσκου, σχολίασε την κατάσταση: 

«Η πρόσφατη επίθεση στο όνομα των Χαρτών Google του «Εθνικού Καθεδρικού Ναού», o οποίoς χτίστηκε στη μνήμη του λαού αυτής της χώρας, των ηρώων της, είναι μια άλλη απόδειξη του μίσους ορισμένων που, με ή χωρίς τη θέλησή τους, καταλήγουν συνθέτοντας ορισμένους σκληρούς αντιχριστιανικούς / ανορθόδοξους ιδεολογικούς πυρήνες στη Ρουμανία ».

Αντιδρούν με μίσος στο Facebook μόνο όταν διαβάζουν τις λέξεις: «Εκκλησία», «Καθεδρικός ναός», «Ορθοδοξία», αποσυναρμολογώντας τους χωρίς να τους καταλάβουν αληθινά, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου περιέγραψε αυτή τη στάση ως έκφραση μιας «πνευματικής παθολογίας, που έχει εμβολιαστεί στο υπόβαθρο που ήδη υπονομεύεται από σοβαρές πνευματικές ανεπάρκειες, από την έλλειψη εκπαίδευσης και την προοδευτική απόσπαση από την ιστορική και άμεση πραγματικότητα».

Είπε ακόμη ότι το φαινόμενο αποκαλύπτει την επιβίωση στη μετα-κομμουνιστική κοινωνία από τη γοητεία της σοσιαλιστικής ουτοπίας «στην ανατροπή της Εκκλησίας του Χριστού».

Ο Vasile Bănescu επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο αθεϊσμός ξαναγεννιέται πάντοτε με άλλες μορφές, είναι μόνο μια ιδεολογική μάσκα του ίδιου «κοσμικού πνεύματος», αντίθετο με το Πνεύμα της Αλήθειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ