Πατριαρχεία

Ρουμανική Εκκλησία: «Βλασφημίες» οι αφίσες με γιατρούς με τη μορφή αγίων

Ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας καταδίκασε την εμφάνιση αφισών στις οποίες το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό απεικονίζονται ως άγιοι με φωτοστέφανο με τη μορφή κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Βασίλι Μπενέσκου, πρόκειται για «οπτική κατάχρηση της χριστιανικής εικονογραφίας».

Οι αφίσες στους δρόμους του Βουκουρεστίου φάνηκαν προσβλητικές. Η καλλιτέχνης των σκανδαλωδών εικόνων ήταν η Ρουμάνα καλλιτέχνης Vanda Hutira και ο πελάτης ήταν η διαφημιστική εταιρεία McCann Worldgroup, η οποία διεξάγει την εκστρατεία «Ευχαριστώ, γιατροί!»

Οι αφίσες περιέχουν στοιχεία τόσο της ορθόδοξης όσο και της ινδουιστικής εικονογραφίας. Ένα από αυτά δείχνει έναν άντρα ντυμένο με ρόμπα, καπέλο και γάντια, με ένα στηθοσκόπιο στο δεξί του χέρι και ένα ιατρικό φύλλο παρατήρησης στα αριστερά του, διπλώνοντας τα δάχτυλά του σε μια χριστιανική ευλογία. Σε μια άλλη αφίσα, μια νοσοκόμα απεικονίζεται με έξι χέρια - όπως ο Ινδός καταστροφικός θεός Shiva. Όλοι οι ήρωες της κάθε αφίσας έχουν φωτοστέφανο παρόμοιο με ένα κορονοϊό.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια παράλογη εκστρατεία που στοχεύει στην προώθηση του δυστοπικού οράματος για την πανδημία, μια αδέξια προσπάθεια κλοπής συμβόλων και οπτικής κατάχρησης της χριστιανικής εικονογραφίας, που χαρακτηρίζεται από κακή αίσθηση, εμπνευσμένη από άγνοια και ιδεολογία εχθρότητας, που έχει έναν στόχο να απεικονίσει σύμβολα του χριστιανισμού» - είπε ο Μπενέσκου.

Οι αφίσες προσβάλλουν τους ίδιους τους γιατρούς και τις νοσοκόμες, συνέχισε ο Μπενέσκου: «Δεν πρόκειται μόνο για βλασφημία, αλλά είναι επίσης προσβολή για ένα τόσο σεβαστό επάγγελμα όπως γιατρός. Οι γιατροί, όπως όλοι μας, δεν θεωρούν τους εαυτούς τους αγίους ή αυτοσχεδιασμένους σωτήρες δεν απαιτούν δημόσια σεβασμό. "

Το γραφείο του δημάρχου του Βουκουρεστίου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το διαφημιστικό γραφείο να αφαιρέσει τις αφίσες, «οι οποίες μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες οι οποίες θα αποτίσουν φόρο τιμής στους γιατρούς χωρίς να προσβάλλουν τους περαστικούς».

"Αυτό είναι ένα μάλλον τολμηρό καλλιτεχνικό σχέδιο, αλλά δεν επιδιώξαμε πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους στόχους", σχολίασε η εταιρεία για την κριτική.

«Οι γιατροί έσωσαν ζωές πριν από το ξέσπασμα του Covid-19 και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Η ικανότητά τους δεν περιορίζεται στην ικανότητα κράτησης στηθοσκοπίου (μπορούν να το κάνουν και χωρίς αυτό, αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ πιο εξελιγμένο εξοπλισμό). Αυτό που κάνουν οι γιατροί για τους ασθενείς υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που γράφεται στο φύλλο παρατήρησης, συμπεριλαμβανομένου αυτού που σχετίζεται με τη βοήθεια σε προσωπικό, ανθρώπινο επίπεδο », έγραψε η Adina Nenciu, μια γιατρός στη σελίδα της στο Facebook. 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ