Πατριαρχεία

Και το Πατριαρχείο Αντιοχείας μεταθέτει στις 27 Μαϊου τους πασχαλινούς εορτασμούς

Μετά την Ελλαδική Εκκλησία η η οποία αποφάσισε μεταξύ άλλων μετάθεση των αναστάσιμων εορτασμών για τις 26-27 Μαϊου, ήρθε η σειρά του Πατριαρχείου Αντιοχείας να πράξει αναλόγως. Στις 4 Απριλίου, λόγω της επιδημίας κορονοϊού, η Ιερά Σύνοδος της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να αναβάλει την πανηγυρική γιορτή της Ανάστασης του Χριστού από τις 19 Απριλίου έως τις 27 Μαΐου, δηλαδή την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα.

Το μήνυμα της Συνόδου υπογραμμίζει ότι η επιδημία «μας έχει υποχρεώσει ήδη να αναστείλουμε τις εκκλησιαστικές λειτουργίες και γι 'αυτό προτείνεται να τηρηθούν τα γενικά μέτρα που υιοθετήθηκαν σε όλο τον κόσμο». Η Σύνοδος κάλεσε τους πιστούς να ενισχύσουν τις "καθημερινές προσευχές και την ανάγνωση της Βίβλου, τα γραπτά των αγίων πατέρων και των ζωών τους", για να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή σε "όλα όσα κάνουν τα σπίτια σας μικρές εκκλησίες". Η Σύνοδος υπενθύμισε την ανάγκη για «αυστηρή τήρηση των μέτρων που απαιτούν οι αρχές που είναι αρμόδιες για την καταπολέμηση της επιδημίας και της εξάπλωσής της, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής στο σπίτι». Τα μέλη της Συνόδου κάλεσαν "πιστούς σε όλες τις επισκοπές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς να συνεργαστούν πλήρως με τις αρμόδιες αρχές, τους υπαλλήλους και το προσωπικό για την υγειονομική περίθαλψη".

Οι Θείες Λειτουργίες και προσευχές κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα (19 Απριλίου) θα εκτελούνται μόνο από ιερείς και μοναχούς, χωρίς τη συμμετοχή πιστών και "οι πόρτες των ναών θα κλείσουν". Οι λαϊκοί προσκαλούνται να παρακολουθήσουν online μεταδόσεις.

Το Πατριαρχείο της Αντιόχειας εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι συνθήκες και το έλεος του Θεού θα μας επιτρέψουν να γιορτάσουμε την Πασχαλινή Λειτουργία μαζί την ημέρα Αποδόσεως του Πάσχα στις 27 Μαΐου 2020, όταν ο κύκλος ζωής θα επιστρέψει στην κανονική κατάσταση. "

“Για να αποτραπεί κάθε σύγχυση, η Αγία Σαρακοστή λήγει στις 19 μ.μ. Σάββατο / ξημερώματα Κυριακής 19 Απριλίου” σημειώνει.

 

Στη Μόσχα τρεις ιερείς με κορονοϊό

 

Στο μεταξύ στην Μόσχα, μετά από τεστ ανιχνεύτηκε ο ιός σε τρεις κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δύο ακόμη είναι ύποπτοι για αυτό, αναφέρει το RIA Novosti με πηγή την Ομάδα Εργασίας υπό τον Πατριάρχη για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων υπό τις συνθήκες του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι οι παρακάτω κληρικοί της μητροπόλεως της Μόσχας είχαν θετικό τεστ για τον ιό COVID-19:

- Ιερέας Nikolai Ryzhkov, κληρικός της Εκκλησίας της Εικόνας της Μητέρας του Θεού "πάντων των θλιβομένων" (Maryino, Μόσχα)?

- Ιερέας Βίκτορ Βόλκοφ, κληρικός της Εκκλησίας της Γεννήσεως της Παναγίας Κρυάτσου στη Μόσχα.

- Ιερέας Γεώργιος Ντεχτάρεεφ, Επικεφαλής της Εκκλησίας της Αναλήψεως του Κυρίου στο Γκοροκhovoy στη Μόσχα.

Δύο άλλοι κληρικοί παρουσίασαν συμπτώματα μόλυνσης, αλλά η διάγνωση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας Βλαντιμίρ Λεγκούντα ξεκαθάρισε πως γενικά οι ιερείς θα λειτουργούν ειδικά την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.”Οι Θείες Λειτουργίες θα συνεχιστούν. Και ελπίζουμε ότι οι αρχές θα καταλάβουν το θέμα της δυνατότητας ελεύθερης κυκλοφορίας των ιερέων τόσο στην εκκλησία όσο και στα σπίτια εκείνων των ενοριτών που αναγκάζονται να παραμείνουν στο σπίτι και θέλουν να λάβουν τα μυστήρια της Εκκλησίας. Όταν επισκέπτονται πιστούς στο σπίτι, οι ιερείς, βεβαίως, ακολουθούν όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας.

Το Πάσχα γιορτάστηκε κατά τη διάρκεια της πανώλης, του πολέμου και άλλων καταστροφών, θα το γιορτάσουμε και τώρα. Η χαρά του Πάσχα δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση από εξωτερικές συνθήκες. Το μόνο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε όταν γιορτάζουμε είναι η ασφάλεια, έτσι ώστε να μην θέτουμε σε κίνδυνο τους συμπατριώτες μας και άλλους. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα ακόμα και σε μια εποχή που θα μπορούσαν να πεθάνουν καθημερινά. Θα βρούμε έναν τρόπο να είμαστε με τον Αναστημένο Χριστό ακόμα και σήμερα”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...