Πατριαρχεία

Ρωσία: Κόντρα τοπικών αρχών-Πατριαρχείου για τις ανοιχτές εκκλησίες σε Μόσχα & Αγία Πετρούπολη

Ανοιχτή αντιπαράθεση έχει προκύψει στην Ρωσία ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την επίσημη εκκλησία για τους ανοιχτούς ναούς.

Ο Δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σόμπιναν, ζήτησε από τους κατοίκους να μην επισκέπτονται θρησκευτικές τοποθεσίες εν μέσω της επιδημίας. "Γνωρίζοντας τα συναισθήματα των πιστών της Μόσχας, τους συνιστώ ακόμα και τους ζητώ να απέχουν από την επίσκεψη θρησκευτικών χώρων αυτές τις μέρες", ανέφερε.

Το γάντι σήκωσε αμέσως η Ρωσική Εκκλησία...

Η ομάδα εργασίας του Πατριάρχη Μόσχας, που συντονίζει τη δράση των εκκλησιών εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποίησε συνάντηση την Πέμπτη και απάντησε στις συμβουλές των αρχών της Μόσχας. «Καταλαβαίνουμε τη συμβουλή των κοσμικών αρχών της Μόσχας και της Περιφέρειας της Μόσχας να μην επισκέπτονται οι κάτοικοι θρησκευτικούς χώρους» και τον λόγο για τον οποίο δόθηκε η σύσταση , ωστόσο, οι κληρικοί θα τελέσουν πλήρως το ποιμαντικό τους καθήκον σε όλους τους πιστούς που το θεωρούν απαραίτητο να επισκεφθούν την εκκλησία αυτή τη στιγμή της δοκιμασίας και να προσευχηθούν για τους συγγενείς τους και τον λαό μας ", ανέφερε η ομάδα εργασίας.

Μια τακτική μετάδοση εκκλησιαστικών λειτουργιών θα διοργανώνεται για άτομα που ακολουθούν τις συστάσεις των αρχών της Μόσχας και αποφασίζουν να παραμείνουν στο σπίτι για να "παρηγορήσουμε αυτούς τους ανθρώπους κάτω από τις τρέχουσες εξαιρετικές περιστάσεις", ανέφερε το σχόλιο. Για παράδειγμα, οι εκκλησιαστικές λειτουργίες θα μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά κανάλια Spas και Soyuz και από τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Η ομάδα εργασίας του Πατριαρχείου σημείωσε ότι οι ιερείς των εκκλησιών της Μόσχας θα είναι υποχρεωμένοι να χορηγούν επείγοντα αιτήματα Θείας Κοινωνίας ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών και ατόμων με χρόνιες ασθένειες, τα οποία έχουν την εντολή να παραμείνουν στο σπίτι τους.

Αγία Πετρούπολη

Την ίδια στιγμή το νομικό τμήμα του Πατριαρχείου Μόσχας έκρινε παράνομο το διάταγμα από τις αρχές της Αγίας Πετρούπολης , που απαγορεύει στους πιστούς να επισκέπτονται θρησκευτικές οργανώσεις, καθώς αυτές οι απαγορεύσεις μπορούν να επιβληθούν μόνο με ομοσπονδιακό νόμο,

Την Πέμπτη, οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης εξέδωσαν διάταγμα (αριθ. 161 της 26ης Μαρτίου 2020), το οποίο από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου απαγορεύει «επισκέψεις ατόμων σε χώρους θρησκευτικών οργανώσεων, με εξαίρεση λειτουργούς και θρησκευτικό προσωπικό αυτών των θρησκευτικών οργανώσεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ