Πατριαρχεία

H Ρωσική Εκκλησία δεν κάνει....cocooning στις Λειτουργίες του Πάσχα

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC) δεν σκοπεύει να κλείσει εκκλησίες και να περιορίσει τον αριθμό των πιστών στις Λειτουργίες του Πάσχα σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφερε σε συνέντευξή του στην Rossiyskaya Gazeta ο επικεφαλής του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

"Η Ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν εξετάζει τυχόν επιλογές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, οι οποίες περιλαμβάνουν κλείσιμο εκκλησιών, μείωση του αριθμού των πιστών για Θείες Λειτουργίες ή μια πλήρη μεταφορά των Λειτουργιών ... online. Τόσο κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής όσο και του Πάσχα, θα πραγματοποιηθούν πραγματικές Λειτουργίες με τη συμμετοχή πραγματικών ενοριιτών », δήλωσε ο Μητροπολίτης.

Αυτό πάντως που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αποκλείει είναι η χρήση πλαστικών κουταλιών για την Θεία Κοινωνία."Η ερώτηση δεν ισχύει αυτή τη στιγμή, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα αυξηθεί στο μέλλον, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές. Από τη μία πλευρά, πιστεύουμε ότι η λοίμωξη δεν μπορεί να μεταφερθεί μέσω της Θείας Κοινωνίας, από την άλλη πλευρά τα υλικά αντικείμενα, όπως τα κουτάλια για την Κοινωνία ή τα δισκία, δεν μπορούν να προστατευθούν 100% από τη μόλυνση”, ανέφερε ο Ιλαρίων για τον κορωνοϊο στη συνέντευξή του στην Rossiyskaya Gazeta.

Η συνοδική εντολή που εκδόθηκε την Τρίτη ανέφερε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα συνηθισμένο κουτάλι, αλλά θα πρέπει να απολυμαίνεται με αιθανόλη μετά από κάθε κοινωνία. Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας λέει ότι η χρήση των πλαστικών κουταλιών δεν είναι κάτι βασικά νέο στην εκκλησιαστική πρακτική. Αυτά τα κουτάλια χρησιμοποιούνται, όταν ένας ιερέας δίνει την Κοινωνία σε ασθενή άτομα μετά από χειρουργική επέμβαση σε θαλάμους απομόνωσης.

Στην Ουκρανία οι Ορθόδοξοι θα πρέπει να προσεύχονται στο δρόμο λόγω του κοροναϊού

 

Από την άλλη πλευρά στην Ουκανία οι Θείες Λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν εκτός εκκλησιών εάν ο αριθμός των πιστών που έχουν έρθει σε αυτές υπερβεί τους 10 και τα μυστήρια της Εκκλησίας, αλλά και η Θείας Κοινωνίας θα εκτελεστούν, αν χρειαστεί, καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Σύνοδος του UOC διευκρίνισε επίσης ότι ο ναός πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτός "έτσι ώστε οι πιστοί να μπορούν να τον επισκέπτονται σε μικρές ομάδες"."Αν υπάρχουν περισσότεροι πιστοί στην εκκλησία από ό, τι είναι δυνατό, η λατρεία μπορεί να πραγματοποιηθεί στην εκκλησία στο ύπαιθρο, ενώ ταυτόχρονα οι παρόντες μπορούν να τοποθετηθούν σε τέτοια απόσταση ο ένας από τον άλλο, όπως προβλέπεται από τα ισχύοντα υγειονομικά και επιδημιολογικά πρότυπα" .

Η Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε επίσης να διαβάσει μια ειδική προσευχή "κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού λοιμού και θανατηφόρου λοίμωξης", να χτυπήσει τις καμπάνες και να ραντίσει με αγιασμό την πόλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ