Πατριαρχεία

Ρωσία: Απολύμανση στο κουτάλι της Θείας Κοινωνίας μετά από κάθε μετάληψη-Τι άλλα μέτρα αποφασίστηκαν

Όπως αναφέραμε και χθες η Ρωσική Εκκλησία δεν σταματάει τις λειτουργίες ακόμα και αν εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, παρόλα αυτά η Ρωσική Ιερά Σύνοδος διατάζει την αύξηση των υγειονομικών μέτρων σε όλες τις επισκοπές.

 

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε προηγουμένως ο Πατριάρχης Κύριλλος για τους κληρικούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μόσχας σε σχέση με την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το έγγραφο συνιστά μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της εκκλησίας μετά το 1917. Συγκεκριμένα, ενώ η απειλή του κορωνοϊού παραμένει σταθερή, το κουτάλι μετά από κάθε λήψη Θείας Κοινωνίας θα σκουπίζεται με διάλυμα αλκοόλης. Επίσης συνέστησε να σταματήσει προσωρινά το προσκύνημα με φιλί του σταυρού και στα χέρια του ιερέα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές εγκρίθηκαν την Τρίτη από τη Σύνοδο, η οποία συναντήθηκε μέσω βίντεο και πρόκειται να εφαρμοστούν σε όλες τις μητροπόλεις που έχουν καταγράψει περιπτώσεις κορωνοϊού και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξάπλωσής τους. Από τώρα και στο εξής, λοιπόν το κουτάλι της Θείας Κοινωνίας θα σκουπίζεται με "ένα πανί εμποτισμένο σε αιθανόλη (με τακτική ανανέωση του εμποτισμού)" μετά από κάθε μετάληψη και στη συνέχεια θα βυθιστεί στο νερό με περαιτέρω χρήση του νερού ", όπως αναφέρει το έγγραφο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, Βλαντιμίρ Λεγκούντα, εξήγησε στο πρακτορείο Interfax ότι μια τέτοια διαδικασία ασκήθηκε στην προ-επαναστατική Ρωσία σε περίοδο επιδημίας. Στη συνέχεια, τα άτομα που κοινωνούν θα λάβουν το μίγμα για μόνο σε πλαστικά δοχεία. Μετά κοινές χαρτοπετσέτες θα χρησιμοποιούνται και δεν θα χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι ύφασμα όπως πριν. Οι πιστοί καλούνται επίσης να μην φιλήσουν το δισκοπότηρο. Τα γάντια που θα διατεθούν θα χρησιμοποιηθούν για να δώσουν οι κληρικοί αντίδωρο. Εκτός αυτού, η εντολή του Πατριάρχη συνιστά να μην φιλάνε το σταυρό μετά την Λειτουργία αλλά να ευλογήσει ο ιερέας τους ενορίτες με το σταυρό στα κεφάλια τους. Οι ιερείς συμβουλεύονται επίσης "να μην δώσουν τα χέρια τους για φίλημα". Το έγγραφο προτρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητα των εκκλησιαστικών αγγείων και να τα σκουπίζουν μετά από κάθε χρήση στην Λειτουργία, καθαρίζοντάς τα προσεκτικά με βραστό νερό.

Η ανάγκη για λήψη αυτών των μέτρων ήταν άμεση καθώς επικράτησε διαμάχη τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου βίντεο έδειξε εκατοντάδες προσκυνητές να φιλουν ένα ιερό λείψανο στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Πετρούπολης. Ο κορωνοϊός έχει 93 καταγεγραμμένα περιστατικά στη Ρωσία.

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ