Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Σύναξη Αμμάν - Θεόφιλος: Στόχος η προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης

Ξεκίνησε σήμερα η συνάντηση των Ορθοδόξων στο Αμμάν της Ιορδανίας, παρόλες τις πολλές απουσίες. Ήδη απο χθες είχαν φθάσει οι περισσότερες αντιπροσωπείες με τελευταία την πολωνική τις πρώτες πρωινές ώρες. 

 

Στις 25 Φεβρουαρίου  άρχισε η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας με αφορμή τη συμμετοχή στη συνέλευση Προκαθημένων και αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν. Στο διεθνή αερολιμένα «Βασίλισσα Αλία» τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας υποδέχθηκαν ο ανώτερος σύμβουλος του βασιλιά Ιορδανίας επί θρησκευτικών και ανθρωπιστικών θεμάτων πρίγκιπας Γκάζι Μπεν Μουχαμμάντ, ο Διευθυντής του Τμήματος Ευρώπης του ΥΠΕΞ της χώρας αυτής κ. Σαμέρ Ναμπέρ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εθιμοτυπίας του ΥΠΕΞ Αμέρ Χαντάντ.

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εκπροσωπούσαν ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, ο Μητροπολίτης Διοκαισαρείας Βενέδικτος, ο Αρχιεπίσκοπος Κυριακουπόλεως Χριστοφόρος. Επίσης παραβρέθηκαν και ο Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Αίλισοφ και ο Αναπληρωτής του Ιερομόναχος Δομετιανός Μαρκαριάν. Ακόμη παρέστησαν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας κ. Γ. Ντεσιάτνικοφ και ο ανώτερος σύμβουλος της Πρεσβείας κ. Ι. Μπουλγκάκοφ.

Τον κ. Κύριλλο συνοδεύουν ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος επί Σχέσεων Εκκλησίας, Κοινωνίας και ΜΜΕ κ. Β. Λεγκοΐντα και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ.

Δηλαδή στην ρωσική αντιπροσωπεία δεν ήταν ο Μητροπολίτης Ουκρανίας Ονούφριος. Ο οποίος πάντως σύμφωνα με πληροφορίες την Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσογράφων πέταξε μόνος του. 

Ακολούθησε προσφώνηση-αντιφώνηση. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε ότι είναι η χαρά του να έρθει στην Ιορδανία. Αφού σημείωσε την πλούσια ιστορία της γης αυτής και τη σημασία, την οποία έχουν για τους πιστούς της Ρωσικής Εκκλησίας τα άγια προσκυνήματα, που φιλοξενούνται στη χώρα, ανέφερε: «Βιώνουμε ιδιαίτερα αισθήματα καθώς επισκεπτόμεθα τους αγίους τόπους. Δεν είναι απλώς αξιοθέατα, αλλά μέρη, όπου η χάρη του Θεού ενεργεί κατά τρόπο ιδιαίτερο…Ο λαός μας τρέφει μεγάλη ευλάβεια και αγάπη έναντι των αγίων τόπων και αυτό, βεβαίως, αποτελεί πάρα πολύ καλή προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των χωρών μας». Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επεσήμανε ότι θα είναι χαρά του και πάλι να δει τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Μπεν αλ Χουσεΐν. Επίσης ο κ. Κύριλλος χαιρέτισε θερμώς τους παρισταμένους ιεράρχες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο πρίγκιπας Γκάζι Μπεν Μουχαμμάντ υπογράμμισε την αγάπη και το σεβασμό του έναντι της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στη λειτουργία του Ρωσικού Ξενώνα στον ποταμό Ιορδάνη. Ειδικότερα δε σημείωσε ότι πλήθος προσκυνητών από τη Ρωσία προσέρχεται εκεί παρά την ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

Δείπνο

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος παρέθεσε χθες βράδυ δείπνο προς τιμήν των Πατριάρχων, των επισκεπτών και των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη συνάντηση στο Αμμάν. Στην ομιλία του, ο κ.Θεόφιλος τους υποδέχθηκε με ειλικρίνεια στους Αγίους Τόπους ευχαριστώντας για την παρουσία τους και την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση, τονίζοντας ότι αυτή η συνάντηση που φέρνει αδελφοσύνη είναι απλώς η προώθηση του διαλόγου και της συμφιλίωσης για χάρη της ενότητας της Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ευχήθηκε καλή διαμονή και μια καρποφόρα συνάντηση ωφέλιμη για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σήμερα..

Μετά την πρωινή προσευχή οι αντιπροσωπείες έχουν απομονωθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα συνεδριάσεων και έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες τους οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις απογευματινές ώρες.

Όπως αναφέραμε και χθες η συνεδρίαση είναι κλειστή στα ΜΜΕ.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας δήλωσε πάντως ότι η απουσία πολλών Εκκλησιών δεν θα καθιστούσε τη συνάντηση λιγότερο σημαντική.

«Κάποτε, όταν οι τέσσερις Εκκλησίες ανακοίνωσαν την άρνησή τους να συμμετάσχουν στη Σύνοδο της Κρήτης, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος την πργματοποίησε ούτως ή άλλως και οι αποφάσεις αυτού του συμβουλίου θεωρούνται δεσμευτικές στις Εκκλησίες που συμμετείχαν», εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ