Πατριαρχεία

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου σε υπουργό: Δώσε πίσω το μετάλλιο της εκκλησίας

Εύφλεκτη παραμένει η κατάσταση στο Μαυροβούνιο με αφορμή τον νέο εκκλησιαστικό νόμο. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο πλέον ανώτερος επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Πρέντραγκ Μποσκόβιτς θα πρέπει να επιστρέψει το μετάλλιο που του έδωσε η Εκκλησία, καθώς δεν το άξιζε πλέον.

"Η Σύνοδος της Εκκλησίας θα πρέπει να αφαιρέσει το Μετάλλιο του Αγίου Σάββα από τον Μπόσκοβιτς. Δεν μπορεί να φοράει το Μετάλλιο του Αγίου Σάββα, ενώ έχει φτύσει στον Άγιο Σάβα και στους αγίους ", δήλωσε ο επίσκοπος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πόλη Pljevlja.

Από την σύνοδο της Εκκλησίας απονεμήθηκε το 2011 στον Μπόσκοβιτς η υψηλότατη τιμή που πήρε το όνομά της από τον προστάτη της Σερβίας, κυρίως για τη συμβολή του στην κατασκευή της εκκλησίας στο Pljevlja, όταν προήδρευε στο διοικητικό συμβούλιο του τοπικού Δήμου.

Παρόλα αυτά ο υπουργός εξόργισε τον Μητροπολίτη στις 17 Ιανουαρίου όταν, στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, κατηγόρησε την Εκκλησία ότι χρησιμοποίησε τις διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου για τη θρησκεία για να αναιρέσει την ταυτότητα του Μαυροβουνίου και να υπονομεύσει το Μαυροβούνιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Κατηγορούσε την Εκκλησία ότι επιθυμούσε να είναι πάνω και έξω από το νόμο και πάνω από το κράτος του Μαυροβουνίου.

Την Τετάρτη, επίσης, ο αρχηγός του στρατού, Dragutin Dakic, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Vijesti ότι όσοι στρατιώτες ή αξιωματικοί συμμετείχαν σε πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά του νέου νόμου κινδύνευαν να υποστούν κυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει θέση στο στρατό για όσους θέλουν να υπερασπιστούν την Εκκλησία από το νόμο .

Οι διαμαρτυρίες βέβαια συνεχίζονται...

Σε μια εκ των τελευταίων κινητοποιήσεων ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος απευθυνόμενος προς τους πολίτες τόνισε: «Αυτές οι πορείες προσευχής είναι ένα θαύμα για το Μαυροβούνιο και για την Ευρώπη. Στολίζουν το Μαυροβούνιο, στολίζουν και την Ευρώπη. Ευχαριστώ τον Οικουμενικό Πατριάρχης και τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Μόσχας και όλους όσους στέλνουν τη στήριξή τους από όλον τον κόσμο» είπε και εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης:

«Αυτοί που κυβερνούν θα κάνουν το Μαυροβούνιο όπως ήταν στην εποχή του Μπρόζ Τίτο. Στην εποχή που σκότωσαν τον μητροπολίτη Μαυροβουνίου Ιωαννίκιο (Λίποβατς) και 120 ορθόδοξους ιερείς μέσα σε μια ώρα. Και τώρα μια ομάδα που κυβερνά φέρνει νόμους που προκαλούν διχασμό του λαού και την αρρώστια του εμφυλίου. Ελπίζω στον Θεό ότι θα ακούσουν την φωνή του λαού, θα λογικευτούν, γιατί δεν μπορούν να κτίζουν το μέλλον του Μαυροβουνίου πάνω στην αδικία και ανομία»

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ