Πατριαρχεία

Δεν αρνήθηκε η Πολωνία συμμετοχή στην Σύναξη της Ιορδανίας-Νέα πυρά

Ζυμώσεις επί ζυμώσεων και έντονο παρασκήνιο διαδραματίζεται με αφορμή την επικείμενη Σύναξη Ορθοδόξων προκαθημένων, την οποία πρότεινε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Πριν από λίγες μέρες εκκλησιαστική ιστοσελίδα λίγο ως πολύ προσκείμενη στο Φανάρι δημοσίευσε την πληροφορία πως αρνητική ήταν η απάντηση και του Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα, προκαθήμενου της Πολωνικής Εκκλησίας

Ωστόσο τα πράγματα μάλλον δεν είναι έτσι... “Ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας δεν αρνήθηκε να επισκεφθεί τον Σύναξη των προκαθημένων των ορθόδοξων εκκλησιών στην Ιορδανία για να συζητήσει τα προβλήματα της ορθόδοξης ενότητας”, δήλωσε ο βοηθός του πατριάρχη στο RIA Novosti.

"Δεν είναι αλήθεια, δεν αρνήθηκα, αν υπάρχει επίσημη ημερομηνία, νομίζω ότι θα συμμετάσχω", είπε ο πατέρας Γεώργιος μεταφέροντας τα λεγόμενα του Πολωνού προκαθημένου.

 

Νέα ρωσικά “πυρά” κατά Φαναρίου

Στο μεταξύ πάντως η κόντρα Φαναρίου-Μόσχας συνεχίζεται. Η Ρωσική Εκκλησία κατηγορεί τώρα την Κωνσταντινούπολη για ρωσοφοβία.

Το ρωσικό Πατριαρχείο πιστεύει ότι η σημερινή σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το θέμα της Ουκρανίας θα ωφελήσει τελικά την παγκόσμια Ορθοδοξία και δεν φοβάται τις κατηγορίες του σχίσματος.

"Για παράδειγμα, είμαι πολύ χαρούμενος επειδή η Εκκλησία καθαρίζεται", δήλωσε ο πρωθιερέας Ντιμίτρι Σμιρνόφ, ένας γνωστός ιεροκήρυκας και επικεφαλής της Πατριαρχικής Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό Radonezh.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές εμβάθυνσης του σχίσματος με αφορμή τα δεδομένα της Εκκλησίας στην Ουκρανία και την υποστήριξη και από τους προκαθημένους της Ελλαδικής και Αλεξανδρινής Εκκλησίας επεσήμανε:

«Αυτές οι τρεις Εκκλησίες, που αποτελούνται από Έλληνες, είναι κακοκαμωμένες, το έχω δει πολλές φορές αυτό», είπε ο ιερέας.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε και για μια διαδρομή στην οποία παρευρέθηκε, όπου όπως κατήγγειλε Μητροπολίτης της Ελληνικής Εκκλησίας ξεκίνησε την ομιλία του με τα λόγια: "Δόξα τω Θεώ δεν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ μας" και στη συνέχεια καταφέρθηκε ενάντια στη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία. "Έτρεχαν σε μένα για να δουν αν κατάλαβα τα πάντα, γιατί μιλούσε αγγλικά, αλλά κατάλαβα τα πάντα", θυμάται ο ιερέας.

Κατηγόρησε τους Ιεράρχες των ελληνικών εκκλησιών για αχαριστία, επειδή επιδεικνύουν μια τέτοια στάση απέναντι στη Ρωσία και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. "Η Εκκλησία μας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, έχουμε ρίξει τόσο ρωσικά αίμα! Μπορούμε να πούμε ότι τους ελευθερώσαμε από τους Οθωμανούς - και πού είναι η ευγνωμοσύνη;" Και τολμούν να πουν ότι θα έρθει πάλι ο καιρός που οι Ρώσοι θα χύσουν αίμα ξανά, και η Κωνσταντινούπολη θα επιστρέψει σε αυτούς. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί! Ξεχάστε όλες αυτές τις προφητείες μετά από αυτή τη στάση», δήλωσε

Συμπερασματικά, εξέφρασε την άποψη ότι η «ιστορία της Ουκρανίας» στην οποία εμπλέκονται οι Έλληνες ιεράρχες θα γυρίσει μπούμπερανγκ αργά ή γρήγορα σε αυτούς. "Νομίζω ότι θα περιμένουν κάτι τέτοιο. Ο Θεός βλέπει τα πάντα", προειδοποίησε ο π. Dimitry.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ