Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσική επίθεση σε Βαρθολομαίο: Κατηγορίες για διπλά πρότυπα

“Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης εφαρμόζει διπλά πρότυπα για την αναγνώριση σχισματικών στον κόσμο”, δήλωσε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας , επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας , για την Εκκλησία και την Ειρήνη στο σταθμό “Ρωσία 24” .

Απαντώντας στην ερώτηση, γιατί ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος υποστηρίζει το Μαυροβούνιο αντί για την κανονική Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ βοήθησε τους σχισματικούς της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επέστησε την προσοχή στα δύο μέτρα και σταθμά στα κανονικά θέματα από πλευράς Βαρθολομαίου.

"Ο επικεφαλής του μαυροβούνιου σχίσματος είναι πρώην ιερέας του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αποκόπηκε από το Πατριαρχείο, ενώ ο επικεφαλής του ουκρανικού σχίσματος Φιλάρετος (Denisenko) είναι αποκομμένος κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπάρχει πρακτική διπλών προτύπων που υπάρχουν τώρα στην Κωνσταντινούπολη" είπε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαχωρισμός του Μαυροβουνίου είναι πολύ λιγότερο σημαντικός από τον διχασμό στην Ουκρανία. "Προφανώς, οι σχισματικοί του Μαυροβουνίου δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ενδιαφέρουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να σταθεί στο πλευρό τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Σημείωσε επίσης ότι ο λόγος του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης είναι "όχι πολύ ακριβός". "Το 2016, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστήριξε την κανονική εκκλησία στην Ουκρανία και το 2018 είπε το αντίθετο. Συνεπώς, αν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποστηρίζει τώρα τη Σερβική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αυτό δεν σημαίνει ότι σε δύο χρόνια δεν θα υποστηρίξει το σχίσμα”, συνόψισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας πιστεύει ακόμη ότι ο Τζουκάνοβιτς επαναλαμβάνει τα λάθη του Πόροσενκο

“Το τέλος της πολιτικής καριέρας του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, θα είναι το ίδιο με τον πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο , καθώς και οι δύο άρχισαν να διώκουν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στις χώρες τους”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, στο πρόγραμμα «Εκκλησία και Ειρήνη». στο κανάλι τηλεόρασης "Ρωσία 24" .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ