Πατριαρχεία

Επόμενος στόχος η Σερβική εκκλησία στα ανίερα παιχνίδια αυτοκεφαλιών

Πριν από ένα χρόνο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραφε πως επόμενος στόχος σε αυτό το “γαϊτανάκι” των αυτοκεφαλιών και της διάλυσης της Ορθοδοξίας θα είναι η Σερβική Εκκλησία με αμερικανική αβάντα

Το ντόμινο είναι απλό... Ο αμερικανικός δάκτυλος που επηρεάζει τόσο την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου όσο και το Φανάρι έδρασε κατά πως φαίνεται ξανά..

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί κανείς να ερμηνεύσει ότι σχεδόν ταυτόχρονο, από την μια η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου περνάει νόμο που γονατίζει την Σερβική Εκκλησία και αρπάζει την περιουσία της, και από την άλλη ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξανανοίγει ζήτημα αναγνώρισης των σχισματικών της “Μακεδονικής Εκκλησίας”.

Άλλωστε και χθες ακόμη επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Πρέσβης Samuel Brownback, επικεφαλής της υπηρεσίας του Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Πρέσβης Brownback, ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Ι.Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου εδρεύει η ιστορική Ι.Θεολογική Σχολή, συζήτησε με τον κ. Βαρθολομαίο, όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν “ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή και τη διακονία της Μητρός Εκκλησίας, στην Έδρα της αλλά και στον κόσμο, για την Ομογένεια, αλλά και για την κατάσταση των Χριστιανών στην Τουρκία”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη σειρά του αναφέρθηκε στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αμερική, κατά τον ερχόμενο Μάιο, και την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τράμπ.

 

Αφορμή το ουκρανικό

Από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου το Γραφείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέδωσε δήλωση για το ουκρανικό, η οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η μόνη εκκλησία που αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Σερβίας στην Ουκρανία, είναι η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο.

Το σημαντικότερο αυτής της δήλωσης είναι πως καλούνται οι Σέρβοι Ιεράρχες και κληρικοί να απέχουν από τη λειτουργική και κανονική επικοινωνία όχι μόνο με τον επικεφαλής της νεοσυσταθείσης εκκλησίας και άλλων Επισκόπων όπως αυτός, αλλά και με τους συναδέλφους και τους ιερείς και κληρικούς που συλλειτουργούν μαζί τους. Κάτι που σημαίνει επομένως και με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου!!!!

Αρχές Μαϊου του 2019 γράφαμε για την συνέντευξη του Πατριάρχη Μόσχας στην οποία επεσήμανε πως το “ουκρανικό μοντέλο” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο θέμα των σχισματικών των Σκοπίων.

Στις 7 Μαϊου βρέθηκε στα Σκόπια ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τις επόμενες ημέρες έκανε “περατζάδα” στα Βαλκάνια ο προαναφερθείς κ. Samuel Brownback, Πρεσβευτής των Η.Π.Α.για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράφαμε για τις αμερικανικές ασκήσεις επί χάρτου για νέο εκκλησιαστικό δίκτυο στα Βαλκάνια.

Στις 11 Μαϊου πληροφορηθήκαμε πως η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακινεί το σκοπιανό εκκλησιαστικό ζήτημα αφού όπως έλεγε η σχετική ανακοίνωση “συνεζήτησε, μεταξύ ἄλλων, καί ἐπί τῆς ἐν καιρῷ ὑποβληθείσης ἐκκλήτου προσφυγῆς τῆς ἐν Βορείῳ Μακεδονίᾳ ἐν σχίσματι διατελούσης, τό γε νῦν ἔχον, Ἐκκλησίας”

Κι λίγες μέρες μετά ενημερωθήκαμε πως και η Σερβική Εκκλησία αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του καθεστώτος της σχισματικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας" και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της.

Όλα αυτά είναι τα επεισόδια του ιδίου σήριαλ, του οποίου η κορύφωση έρχεται σήμερα με τα πάρε-δωσε Φαναρίου-Σκοπίων, τα οποία ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξουν...

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ