Πατριαρχεία

"Στα σχοινιά" η Σερβική Εκκλησία με τους σχισματικούς σε Σκόπια-Μαυροβούνιο

Έχει ανοίξει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου από την στιγμή που ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε την Σκοπιανή αντιπροσωπεία.

Τα εκκλησιαστικά ζητήματα στην επικράτεια της Σερβικής Εκκλησίας, τα οποία άπτονται όμως και ελληνικού ενδιαφέροντος, αναμένεται να απασχολήσουν για αρκετό διάστημα την εκκλησιαστική επικαιρότητα.

Ο επικεφαλής των σχισματικών του Μαυροβουνίου δηλώνει σίγουρος για την αυτοκεφαλία ενώ στην χώρα ο λαός είναι στους δρόμους.

Την ίδια στιγμή οι σχισματικοί των Σκοπίων τρίβουν τα χέρια τους μετά την συνάντηση του Φαναρίου και ορέγονται μεγαλεία!

Αναλυτικότερα, δεκάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι πιστοί συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες στο Μαυροβούνιο όπως αναφέρθηκε από την υπηρεσία Τύπου της μητρόπολης Μαυροβουνίου-Πριμόρσκι της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Σήμερα στο Μαυροβούνιο, γίνονται προσευχές για την Παναγία και για την υπεράσπιση των ιερών από τη λεηλασία και την ανομία. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συμμετέχουν στην αντίσταση και στην προσευχή ", αναφέρει.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις διεξάγονται στην Ποντγκόριτσα, στις πόλεις Βεράν, Τιβάτ, Spuzh, Bar, Bielo-Pole, Zabljak.

Ως γνωστόν οι κινητοποιήσεις αφορούν στο νόμο «Περί Ελευθερίας της θρησκείας και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων» που έχει να κάνει με σημαντική αφαίρεση της περιουσίας της Σερβικής Εκκλησίας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τζουκάνοβιτς κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι προσπάθησε να διατηρήσει ένα θρησκευτικό μονοπώλιο στη χώρα και δήλωσε ότι θα αναζητούσε αυτοκεφαλία για την "εκκλησία του Μαυροβουνίου" ακολουθώντας το παράδειγμα της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας εκκλησίας, το υπουργικό συμβούλιο του Μαυροβουνίου πέρασε μέσω του κοινοβουλίου έναν νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία και το καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων, προβλέποντας την κατάληψη της εκκλησιαστικής περιουσίας που κατέχει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μιλάμε για περισσότερα από 650 ιερά, συμπεριλαμβανομένου του διάσημου μοναστηριού Ostrog στον ορθόδοξο κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος για ακόμη μια φορά ζήτησε την κατάργηση του νόμου μετά την Θεία Λειτουργία και την πομπή των πιστών στην πόλη Τιβάτ.

"Ζητήσαμε από την κυβέρνηση και τη Συνέλευση (κοινοβούλιο) να μην διαπράξουν αυτή την ανομία, επειδή αυτός είναι ο ορισμός του Μαυροβουνίου στο πνεύμα της αποϊδρυσης και της αδελφότητας ... Και είναι σαφές ότι αυτές τις μέρες η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων είναι εναντίον αυτής της ανομίας. Υπενθυμίζουν αυτόν τον αντι-εκκλησιαστικό και αντιλαϊκό νόμο”, ανέφερε.

Σκόπια

Την ίδια στιγμή στα Σκόπια ο “μητροπολίτης” Τιμόθεος, εκπρόσωπος της τοπικής Συνόδου των σχισματικών τόνισε:

«Ζητήσαμε από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία να μεσολαβήσει για να αποκτήσουμε το αυτοκέφαλο και θα το ζητούσαμε από κάθε άλλη εκκλησία εάν είχε την καλή πρόθεση να βοηθήσει. Αλλά, αυτή δράση θα διαρκέσει μέχρι να αναγνωριστούμε. Μόλις αναγνωριστούμε όλες οι εκκλησίες θα γίνουν αδελφικές και δεν θα υπάρχει μητέρα ή θυγατέρα εκκλησία».

Η απάντηση του μητροπολίτη ήταν στην ερώτηση εάν μετά την επίσκεψη των Σπασόφσκι-Ζάεφ στο Φανάρι, σημαίνει ότι η “Μακεδονική Εκκλησία” αρνείται να ζητήσει από τη Βουλγαρική Εκκλησία να είναι η μητέρα εκκλησία.

Ο Τιμόθεος δήλωσε χθες ότι αναμένουν θετικές αντιδράσεις και λύση, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπονόησε ότι θα κανονίσει μια συνάντηση.

«Αναμένουμε ότι θα κληθούμε εκεί τον επόμενο μήνα, δεν γνωρίζουμε με σιγουριά εάν θα προσκληθούν και οι εκπρόσωποι της Σερβικής Εκκλησίας, αλλά θα δούμε τι θα συμβεί και πώς θα επιλυθεί η διαφορά στο μέλλον», δήλωσε ο μητροπολίτης Τιμόθεος.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ