Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτολόγιο 31 Δεκεμβρίου: Μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας

Η Αγία Μελάνη γεννήθηκε στη Ρώμη γύρω στο 380 μ.Χ. και καταγόταν από αρχοντική οικογένεια. Οι γονείς της την πάντρεψαν σε ηλικία 14 ετών, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αφιερωθεί στο Χριστό. Μετά το θάνατο των δύο παιδιών που απέκτησε, καθώς και των γονέων της, έπεισε το σύζυγό της Απελλιανό να ακολουθήσουν εκ συμφώνου το δρόμο της άσκησης. Διέθεσαν την αμύθητη περιουσία τους για να ανακουφίσουν τους φτωχούς, αλλά και για την ανέγερση ναών και μοναστηριών. Επισκέφτηκαν τους Αγίους Τόπους και τα ονομαστά ασκητικά κέντρα της Αιγύπτου, και έλαβαν ευλογίες και νουθεσίες από γνωστούς ασκητές.

Μετά από το θάνατο και του συζύγου της, η Οσία Μελάνη εγκαταστάθηκε στα Ιεροσόλυμα, όπου και ηγήθηκε μεγάλης μοναστικής αδελφότητας. Ζούσε ασκητικότατα και προσευχόταν ακατάπαυστα σε σκοτεινό σπήλαιο, όπου και τελικά κοιμήθηκε μετά από σύντομη ασθένεια.

Τελευταία ημέρα του έτους η σημερινή, και καλούμαστε να κάνουμε ο καθένας ενδοσκόπηση και με θάρρος να προβούμε στη δική μας αξιολόγηση, να αποτιμήσουμε τη ζωή μας ως ιστορία αλλά και πορεία προς τα εμπρός.

Έχουμε την πίστη ότι η εορτή των Χριστουγέννων που ολοκληρώνεται σήμερα, όπως και τα Συναξάρια των Αγίων μας, μάς βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι πολλά που μας πληγώνουν μέσα στο μάταιο βίο και ενδεχομένως θέλουν να μας οδηγήσουν στην απελπισία και τα αδιέξοδα. Είναι κι άλλα θεάρεστα που θέλαμε να επιτελέσουμε και δεν προλάβαμε. Ο πιστός άνθρωπος βρίσκεται σε εγρήγορση, εξαγοραζόμενος τον καιρό, αφού γνωρίζει ότι η κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία. Μια νέα ευλογία του Παντοκράτορα Θεού μας.

Ακόμη, ο συνετός άνθρωπος συνειδητοποιεί, μέσα από την εν Χριστώ παιδεία, το παροδικό του βίου τούτου, ανεξάρτητα από τα συμβαίνοντα, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα. Προσεύχεται να κυριαρχήσει στην κτίση ολόκληρη το αγαθό, το τίμιο και το αληθινό, έχοντας κατά νου ότι κι αυτή μέχρι τη στιγμή τούτη στενάζει και οδυνάται.

Προσδοκούμε διακαώς καλύτερες ημέρες για την πατρίδα μας, με ενότητα και αγάπη μεταξύ μας. Ενατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, αγωνιστικότητα και δημιουργικότητα. Επιθυμούμε να πρυτανεύσουν μέσα μας και γύρω μας η ειρήνη και η γαλήνη, καθώς και στην οικουμένη ολόκληρη!

Καλή και ευλογημένη η νέα χρονιά 2023!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ