Εκκλησία της Ελλάδος

Στροφή στο Κέντρο από τον Αρχιεπίσκοπο και καταδίκη των διαφορετικών φωνών στην Ιεραρχία

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της Τακτικής Ιεραρχίας στην αιίθουσα του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και τα μηνύματα του Αρχιεπισκόπου ήταν σαφή και προς πάσα κατεύθυνση.

Στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε αρχικώς στην πανδημία και στα επακόλουθα αυτής.

“Δύο εκ των εκλεκτών αδελφών μας υπήρξαν θύματα αυτής και ήδη βρίσκονται στην θριαμβεύουσα Εκκλησία καθώς και δεκάδες άλλοι κληρικοί μας, μαζί με χιλιάδες άλλους αδελφούς μας, για τους οποίους προσευχόμασθε να αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές τους και να δώσει παρηγορία στους οικείους τους.

Η εδώ και δύο έτη πορεία του κορωνοιού άλλαξε τις ζωές μας. Μας δοκίμασε ο Θεός και έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να αναδειχθούν πολλά από τα προβλήματα που συνωστίζονται δεκαετίες τώρα μέσα στον τρόπο και στην καθημερινότητα των επιλογών μας. Χλιαρή πίστη, εκκοσμίκευση της συνοδικότητας, αλλοίωση του φρονήματος της Εκκλησίας, ανυπακοή και εγωιστική αυτοδιάθεση, ψήγματα προτεσταντισμού και αιρετικών δοξασιών, έλλειψη γνησίου ομολογιακού πνεύματος, συντεχνιακή λογική, ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια είναι μερικά από τα ζητήματα που κυριάρχησαν κατά την περίοδο αυτή” αν΄φερε και συμπλήρωσε πως “η αγωνιώδης προσπάθειά μου για την εν Χριστώ ενότητά μας απειλήθηκε και συνεχίζει να απειλείται, κυρίως από την έλλειψη ταπεινότητας στην ζωή της Εκκλησίας (...)δεν χρειαζόμασθε κοσμική αναγνώριση, αλλά επιμονή και πίστη στην αποστολή μας. Σας τα λέω αυτά για να υπογραμμίσω την ανάγκη διατήρησης της ενότητάς μας. Αυτό θέλει ο Θεός, αυτό περιμένει και ο λαός μας”

Κατόπιν δήλωσε πως ο ίδιος κάνει πρώτος πίσω όταν χρειάζεται και σημείωσε: “Προσωπικές απόψεις και αλλότριες φωνές πρέπει να τις καταδικάσουμε. Μία είναι η Εκκλησία, μία πρέπει να είναι και η φωνή της, εκφραζομένη εν Συνόδω και πάντοτε ως ενοποιητική δύναμη για την σωτηρία όλων ημών. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια λαθών και αυτονομήσεως. Σας καλώ να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε, εν υπακοή προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, την πορεία μας προς τον ουρανό. Πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης και χαίρεται ο διάβολος να ποτίζουμε το δένδρο του διχασμού”.

Στην συνέχεια μίλησε για “καρπούς συνεργασίας επιστήμης και θεολογίας”, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις με την Πολιτεία λέγοντας: “Οι σχέσεις μας με την Πολιτεία επίσης διέρχονται πολλές φορές από διακυμάνσεις. Κοινή συνισταμένη των οποίων παραμένει η ένταση και η αβεβαιότητα. Η οικονομική δυσπραγία και άλλες κοινωνικές παράμετροι καθιστούν δύσκολο και το έργο μας και την παρουσία μας μέσα στην Πατρίδα μας. Όλα αυτά τα τελευταία μας υποχρεώνουν να μετακινηθούμε λίγο από την Περιφέρεια προς το Κέντρο, από τις Μητροπόλεις μας προς την κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, τα μέλη της οποίας σε συνεργασία και με άλλους αδελφούς Αρχιερείς να απασχοληθούν με ζέοντα γενικώτερα εκκλησιαστικά προβλήματα”.

Με Μητσοτάκη

Κλείνοντας την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον ευχαρίστησε για τον Νόμο περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον οποίο μετά από διακόσια χρόνια, την πλειοψηφία των μελών των συμβουλίων των Εκκλησιαστικών Σχολών θα έχει η Εκκλησία. «Το Κράτος όπως στηρίζει κάθε Επιστήμη θα στηρίξει ασφαλώς και εκείνη της Θεολογίας. Οι απόφοιτοι των Θεολογικών Σχολών είναι ευπρόσδεκτοι στον χώρο της Ιερωσύνης. Μας χρειάζονται όμως και οι παραγωγικές σχολές της Εκκλησίας και ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος. Κατά την συνάντηση αυτή πρότεινε επίσης στον Πρωθυπουργό ένα έργο αναγκαίο και απαραίτητο, όπως το χαρακτήρισε. Την σύσταση μιάς κοινής Επιτροπής Πολιτείας-Εκκλησίας με σκοπό την μελέτη και την επίλυση των πολλών προβλήματων που έχουν αναδειχθεί˙ πρόταση την οποία ο Πρωθυπουργός έκανε πρόθυμα αποδεκτή.

Ο Μη­τρο­πο­λι­της Κα­ρυ­στίας και Σκυ­ρου κ. Σερα­φείμ, ως Αν­τι­προ­ε­δρος της Ιε­ραρ­χίας, αν­τι­φω­νησε ακολούθως εκ με­ρους των Σε­βα­σμι­ω­τα­των Ιε­ραρ­χων.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι Εκ­θε­σεις Πε­πραγ­με­νων των Συ­νο­δι­κων Ε­πι­τρο­πων για τα εκ­κλη­σι­α­στι­κα ε­τη 2019-2020 και 2020-2021 α­πο τους Σε­βα­σμι­ω­τα­τους Προέδρους αυτών και επακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο αξιοποίησης αυτών.

Κατόπιν παρουσιάσθηκε το μετάλλιο το οποίο εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Το εν λόγω μετάλλιο αποτυπώνει τους Αγίους Νεομάρτυρες, οι οποίοι μαρτύρησαν «διά του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την ελευθερίαν» και θα δίδεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Mετά το δι­α­λειμμα ο Μη­τρο­πο­λι­της Γου­με­νισ­σης, Α­ξι­ου­πο­λεως και Πο­λυ­κα­στρου κ. Δη­μήτριος ανέγνωσε την Εισήγησή του με θέμα: «Κα­νο­νι­σμος "Περί Η­συ­χα­στη­ρίων"».

Μετά το πέρας της Εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση και τοποθετήθηκαν οι Σύνεδροι προβαίνοντας εν τέλει στην ψήφιση του «Κανονισμού "Περί Η­συ­χα­στη­ρίων"» με νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Τέλος κατόπιν ψηφοφορίας έγινε η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Η Ιερά Συ­νο­δος της Ιε­ραρ­χίας θα συ­νε­χι­σει τις ερ­γα­σίες Της αυ­ριο Τρίτη 5 Οκτω­βρίου ε.ε.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης