Εκκλησία της Ελλάδος

Πως αντιμετωπίζουν οι Ιεράρχες τους άδειους ναούς

Πληθώρα μηνυμάτων είχαμε και αυτήν την Κυριακή από τους Ιεράρχες με αφομή όσα συμβαίνουν στην κοινωνική και εκκλησιαστική μας ζωή.

Κεκλεισμένων των θυρών τέλεσε την Θεία λειτουργία στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Κυριακής 22 Μαρτίου , της Σταυροπροσκυνήσεως, ο Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος. Στο τέλος, μέσα σε κλίμα βαθιά συγκίνησης, το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα τοποθετήθηκε στην θύρα του κελιού του, όρθιο, και ο Μητροπολίτης Κερκύρας γονατιστός έκανε δέηση για την προφύλαξη του λαού από τον κορωνοϊό, αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας όσων νοσηλεύονται απανταχού της Ελλάδος και της γης, όπως επίσης και για την παρηγορία όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος τόνισε ότι ο Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σηκώσει τον σταυρό. Ήρθε για να θυσιαστεί. Αυτόν τον σταυρό καλούμαστε να προσκυνήσουμε, για να πάρουμε δύναμη και να σηκώσουμε τον σταυρό της μεγάλης δοκιμασίας που έφερε η πανδημία στον κόσμο. Ας μην διερωτόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό. Αιτία της ασθενείας και του θανάτου είναι ο πειρασμός που προκάλεσε την πνευματική ασθένεια και ακολούθησε η σωματική. Ζούμε αποκαλυπτικές ημέρες, που χρειάζονται μετάνοια και επιστροφή στον Χριστό. Ας έχουμε ελπίδα στην ζωή μας στον Χριστό. Ας έχουμε ελπίδα στην Ανάσταση. Δεν θα μας εγκαταλείψει ο Θεός. Η παντοδυναμία του Θεού θα μας κάνει να αλλάξουμε ζωή.

 

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών ανέφερε:

«Αγαπητοί μου αδελφοί, αυτές τις δύσκολες ώρες της αγωνίας όλων μας, ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και με ελπίδα στον Θεό ενώνουμε και δυναμώνουμε τις προσευχές μας, μέσα από το σπίτι μας. Σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί μέσα στους Ναούς μας για την κοινή λατρεία και προσευχή. Υπομονή παιδιά μου αγαπημένα! Ο πνευματικός σας πατέρας, ο επίσκοπος της καρδιάς σας, ο Φθιώτιδος Συμεών».

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός τόνισε:

«Ευρισκόμεθα μπροστά σε γεγονότα με αποκαλυπτική σημασία για όλους μας. Γι’ αυτό και τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά ως κοινό «επιτίμιο της δυσσεβείας» όλων μας, ως κάποιο δηλαδή φιλάνθρωπο παιδαγωγικό μέσο, που παραχώρησε ο μακρόθυμος και πολυεύσπλαχνος Θεός, με την αγαπητική πρόνοιά Του, προκειμένου να οδηγηθούμε όλοι μας, κλήρος και λαός, στην σωτήρια μετάνοια, που νοείται ως στροφή του νου μας στο Θεό. Ας αποδεχθούμε το «επιτίμιο» αυτό ταπεινά, ας το υπομείνουμε με πνεύμα βαθιάς μετανοίας, ως πικρό αλλά καθαρτικό φάρμακο για τη θεραπεία μας. Έτσι, η μετάνοια μας θα γίνει η αποτρεπτική ασπίδα του Αγίου Πνεύματος, η αόρατη ομπρέλλα για την ασφαλή προστασία μας… Ο Επίσκοπος σας και ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας συνεχίζουν αδιάκοπα, παρά τις απαγορεύσεις, να προσευχόμεθα «υπέρ υγείας, σωτηρίας, επισκέψεως και διαφυλάξεως πάντων υμών από της λοιμικής μάστιγος». Προσευχόμεθα για τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και όσους υπηρετούντες την δημόσια υγεία, δίδουν, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έναν υπεράνθρωπο αγώνα, εκθέτοντας πολλές φορές συνειδητά και χάριν του λειτουργήματός τους τους εαυτούς τους σε κίνδυνο. Προσευχόμεθα για τους επιστήμονες και ερευνητές, που εργάζονται νυχθημερόν αναζητώντας αποτελεσματικές θεραπείες για το εμβόλιο που θα λυτρώσει την ανθρωπότητα από τον ιό. Προσευχόμεθα για τους ασθενείς που δίνουν με τη βοήθεια των ιατρών και το νοσηλευτικό προσωπικό το δικό τους αγώνα και που συνοδεύουν αυτή τη στιγμή οι ευχές και οι προσευχές της Εκκλησίας μας, για να εξέλθουν δυνατοί και υγιείς από την μεγάλη αυτή δοκιμασία… Θλίβομαι, σαν Ποιμένας διότι στερούμεθα την χαρά της Ευχαριστιακής Κοινωνίας, παρά ταύτα οι Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές και οι ιερείς μας είναι πρόθυμοι να σταθούν δίπλα σας και να σας συμπαρασταθούν. Μα πάνω απ’ όλα σας καλώ σήμερα να σταθούμε μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και να Την παρακαλέσουμε για τις μεσιτίες Της στον Μονογενή Της Υιό και Λόγο του Θεού να μας συγχωρήσει και να μας ελεήσει. Ας ξεπλύνουν τα τα δάκρυά μας τον εγωισμό και την ατομικότητα που μας διακρίνει. Ας αναβαπτισθούμε προετοιμαζόμενοι για το Άγιον Πάσχα».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος υπογράμμισε πως ο πόνος οδηγεί στην Ανάσταση για αυτό “στεκόμαστε σήμερα στο κελί μας για να πούμε ότι σταθήκαμε άξιοι για να σωθούν οι αδερφοί μας. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού αλίμονο σ αυτόν που από ανυπακοή θα έχει σταθεί αφορμή να στερηθούν κάποιοι την επίγεια ζωή”

 

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης από την πλευρά του τόνισε:

«Μείνετε στα σπίτια σας για να για να συναντηθούμε ξανά και σύντομα και μέσα από την Χάρη του Τιμίου Σταυρού να αντλούμε πνευματική δύναμη, ώστε να ξεπεράσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις και τις δύσκολες ώρες που ζούμε»,

 

Ο δε Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος έστειλε μήνυμα:

“Να ακολουθήσουμε με υπομονή, σηκώνοντας τον σταυρό και αυτής της δοκιμασίας, ως το ορθόδοξο χριστιανικό χρέος, με βέβαιη την ελπίδα, ότι ο Κύριος θα επιβλέψει «ιλέω όμματι επί την ταπείνωσιν ημών». Τούτο μας το εγγυάται ο Προφητάναξ Δαϋίδ με όλο τον 24ο ψαλμό του και ιδίως εκεί που λέει: «ίδε την ταπείνωσίν μου και τον κόπον μου και άφες πάσας τας αμαρτίας μου.»

Δεν είμαστε στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής. Βρισκόμαστε εν μέσω μιάς δοκιμασίας. Τώρα μας δίδεται και μια ευκαιρία να δούμε την ζωή και τους εαυτούς μας. Ίσως να πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και καταστάσεις. Αντιλαμβανόμαστε πλέον, πως τίποτε δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στην ζωή μας. Χρειάζεται να επανεύρουμε ίσως την οικειότητα προς τον Χριστό και όχι την εξοικείωση μαζί Του. Ας γίνουμε ιεραπόστολοι της αγάπης Του και όχι αχθοφόροι του μηνύματός Του. Τούτες τις ημέρες, ας πλησιάζουμε μέσω του διαδικτύου τους συνανθρώπους μας με διάκριση και αγάπη. Ένα μήνυμα, μια καλή κουβέντα, ένας λόγος αγαπητικός ενεργεί ως βάλσαμο στην ψυχή και ως θεία παρηγορία, που στηρίζει την ψυχολογία ενός εκάστου.

Γι’ αυτό να μην απελπιζόμαστε, να μην χάνουμε την πίστη και την δύναμή μας. Ο Θεός γνωρίζει γιατί μας επέτρεψε αυτήν την δοκιμασία. Θα το μάθουμε κι εμείς, όταν και αν Εκείνος θελήσει. Το βέβαιο πάντως είναι πως την επέτρεψε για τις αμαρτίες μας. Και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα καθώς για τις αμαρτίες μας ανέβηκε στον Σταυρό και θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας. Το ίδιο βέβαιο όμως είναι, ότι, όπως ο ανυψούμενος και προσκυνούμενος κατά την σημερινή ημέρα Τίμιος Σταυρός προμηνύει την Ανάσταση του Χριστού, έτσι και αυτή η ιδιότυπη σταύρωση του Ορθοδόξου Κλήρου και Λαού, σύντομα θα οδηγήσει στην Ανάστασή του. Και τότε: «Αύτη η ημέρα, ην εποίησεν ο Κύριος· αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή.» (Ψαλμ. Ριζ΄ 24)”

 

Τέλος και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος διεμήνυσε:

“Μένουμε σπίτι, ἀκοῦμε τίς καμπάνες καί συντονιζόμαστε στήν προσευχή. Μέ εὐθύνη καί ἀγάπη προσευχόμαστε γιά ὅλους.

Είναι αλήθεια ότι η απουσία σας από την Εκκλησία μας λυπεί και σας λυπεί βαθύτατα. Όμως, αδελφοί μου, μην γίνει αιτία δοκιμασίας της Πίστεώς σας. Αντιθέτως να ισχυροποιηθεί περισσότερο αυτή την περίοδο μέσα από την μετάνοια, την ταπείνωση και την υπακοή στο θέλημα του Θεού”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...