Καρυές Αγίου Όρους
Άγιο Όρος
Ενημερώθηκε στις:

Έλεγχος για διασπορά κορωνοϊού στην Αθωνική Πολιτεία

Ερωτήματα για τον τρόπο μεταφοράς τους. Μαζί με τον 58χρονο που βρέθηκε θετικός στον ιό, ήταν για δέκα μέρες σε Αγγλία και Σκωτία. Αναβλήθηκε η σημερινή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας.

Φόβο για διασπορά του κορωνοϊού στην Αθωνική Πολιτεία γεννά το θετικό κρούσμα που αφορά 58χρονο μοναχό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, ο οποίος νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Άλλοι δύο μοναχοί, που ήταν μαζί του στο ταξίδι, βγήκαν οδικώς από το Άγιον Όρος, οδηγώντας οι ίδιοι αυτοκίνητο της μονής, γεγονός που εγείρει σειρά ερωτημάτων. Οι τέσσερις μοναχοί βρέθηκαν από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου στην Αγγλία και στην Σκωτία, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, προκειμένου να μεταφέρουν για προσκύνημα απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου. Κατά την επιστροφή τους από την Μεγάλη Βρετανία, στις 19 Μαρτίου, οι τέσσερις μοναχοί μπήκαν με το πλοίο της γραμμής από την Ουρανούπολη και έμειναν σε καραντίνα σε ένα Κάθισμα, έξω από την Μονή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λίγες μέρες αργότερα ο 58χρονος μοναχός είχε βήχα και δύσπνοια, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Ένας από τους άλλους τρεις μοναχούς, που ήταν μαζί του στην Βρετανία, τον μετέφερε με όχημα της Μονής Ξενοφώντος στον Πολύγυρο και από εκεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό. Ο ασθενής, που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο ΑΧΕΠΑ, ενώ ο άλλος μοναχός πήγε και διέμενε σε ένα διαμέρισμα της Μονής στη Θεσσαλονίκη, σε καραντίνα.

της Μαρίας Ριτζαλέου

Το απόγευμα της Κυριακής οι άλλοι δύο μοναχοί που δεν αισθάνονταν καλά έφυγαν προκειμένου να μεταβούν στο εφημερεύον Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για κορωνοϊό. Ακολούθησαν την ίδια διαδικασία: πήραν ένα όχημα της Μονής και βγήκαν από τα χερσαία σύνορα στην Ουρανούπολη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, στο όχημα επέβαινε και τρίτο άτομο, που δεν είχε μεταβεί στην Αγγλία. Ερώτημα παραμένει γιατί οι μοναχοί, που μάλιστα δεν ένιωθαν καλά, βγήκαν με όχημα της Μονής και γιατί αφέθηκαν να οδηγήσουν για δύο ώρες από το μοναστήρι μέχρι την Ουρανούπολη και άλλες δύο ώρες μέχρι τη Θεσσαλονίκη;

Σύμφωνα μάλιστα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες πριν μεταβούν στο Ιπποκράτειο, πέρασαν από το διαμέρισμα και πήραν και τον άλλον μοναχό, ο οποίος επίσης υποβλήθηκε στο τεστ για κορωνοϊό. Κι ενώ είχε γίνει γνωστό ότι οι τέσσερις μοναχοί που επέστρεψαν από την Βρετανία βρισκόταν σε καραντίνα, ο αντιπρόσωπος της Μονής στην Ιερά Σύναξη πήγε στην συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Μαρτίου και παρότι οι υπόλοιποι του ζητούσαν να αποχωρήσει, φοβούμενοι τυχόν διασπορά του ιού, εκείνος επέμενε και παρακολούθησε όλη την 5ωρη διαδικασία. Την περασμένη Πέμπτη ωστόσο, 26 Μαρτίου, όπως και σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, η Ιερά Σύναξη δεν έγινε, παρότι εκδόθηκε κανονικά ημερήσια διάταξη.

Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Πολιτικής Διοίκησης του Αγίου Όρους, έγινε ιχνηλάτηση των επαφών των τεσσάρων μοναχών κατά το ταξίδι της επιστροφής τους. Εντοπίστηκαν τα 10 μέλη του πληρώματος του πλοίου, καθώς και οι 45 επιβάτες που δήλωσαν ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους, θα συνεχίσουν ωστόσο να βρίσκονται σε καραντίνα. Την Τρίτη 31 Μαρτίου θα γίνει απολύμανση στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος, ενώ ήδη έχουν απολυμανθεί και μάλιστα δύο φορές δημόσια κτίρια και χώροι παροχής υπηρεσιών στις Καρυές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ