μητρόπολη
Εκκλησία

Κύπρος: Ποιος από τους δύο υποψηφίους είναι το φαβορί για την Μητρόπολη Πάφου

Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν μόλις δύο υποψήφιοι για το θρόνο της Μητρόπολης Πάφου. Πρόκειται για τον Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, ο οποίος αμέσως μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη Μητρόπολη, αλλά και για τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Πάφου, Αρχιμανδρίτη Τυχικό Βρυώνη. 

Πέραν των δύο, πληροφορίες ήθελαν, αμέσως μετά την εκλογή του Πάφου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, να διεκδικούν τη θέση άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Πρόκειται για τον επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, ο οποίος στήριξε τον Πάφου εντός της Συνόδου, για να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, τον Επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο, που παρότι πρόσκειτο στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, δεν τον ψήφισε στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν το πρόσωπο που έριξε λευκό στην κάλπη.

Σε κάποια στιγμή, είδαν επίσης το φως πληροφορίες που ήθελαν τον Επίσκοπο Χύτρων Λεόντιο να διεκδικεί τη θέση, οι οποίες όμως διαψεύστηκαν από τον ίδιο, ενώ εκκλησιαστικές πηγές ενέπλεξαν και τον Επίσκοπο Αμαθούντος, Νικόλαο, ωστόσο κάτι τέτοιο ούτε επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε διαψεύστηκε από οποιονδήποτε. Μέχρι στιγμής, κανένας από τους τρεις δεν έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση, ωστόσο δεν αποκλείεται να το πράξουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ακλόνητο φαβορί και το… μήνυμα που εστάλη

Ανεξαρτήτως του πόσοι είναι οι υποψήφιοι, εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο φαβορί για τον μητροπολιτικό θρόνο και αυτό ακούει στο όνομα του Τυχικού Βρυώνη, ο οποίος συγκεντρώνει μεγάλη στήριξη στην Πάφο, έναντι άλλων υποψηφίων, όπως είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης που εξήγγειλε υποψηφιότητα, είτε των υπολοίπων, τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν για τη θέση.

Μάλιστα, οι υποστηρικτές του Αρχιμανδρίτη Τυχικού, εξέδωσαν το περασμένο Σάββατο ανακοίνωση, στην οποία ανέφεραν πως, «σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως θεωρεί ότι ο αρχιμανδρίτης Τυχικός πληροί όλες τις προϋποθέσεις και είναι ο καταλληλότερος για την ανάληψη του μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου».

Προσέθεταν επίσης, πως ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός Βρυώνης είναι ένας παραδοσιακός κληρικός που διακονεί με υποδειγματική αφοσίωση τη Μητρόπολη Πάφου εδώ και 14 χρόνια, ενώ είναι γέννημα-θρέμμα της επαρχίας Πάφου, καθώς έλκει την καταγωγή του από το χωριό Μέσανα.

Την εν λόγω επιστολή, όπως αναφέρουν, φαίνεται να υπέγραψε το μεγαλύτερο μέρος των κληρικών της Μητροπόλεως, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Αυτή η ενέργεια, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ήταν μια κίνηση για να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς τους υπόλοιπους υποψηφίους που καλοβλέπουν τη θέση, ενώ όπως αναφέρθηκε στον REPORTER, ο Αρχιμανδρίτης Τυχικός φαίνεται να απολαμβάνει της στήριξης και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου.

Ο Αρχιμανδρίτης Tυχικός, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέχει διδακτορικό δίπλωμα και είναι ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Πάφου, ενώ γνωρίζει τα πάντα γύρω από τη Μητρόπολη, άρα έχει διασυνδέσεις με τους κληρικούς και τους πολίτες που κατοικούν στην Πάφο.

 

Αναμονή για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, αφότου προκηρύχθηκε η εγκύκλιος για τις μητροπολιτικές εκλογές, αναμένεται να υποβληθούν κι άλλες υποψηφιότητες για τη θέση, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό γύρω από το πόσοι είναι οι διεκδικητές του μητροπολιτικού θρόνου της Πάφου, ο οποίος χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικός.

Κι αυτό διότι ο Μητροπολίτης Πάφου είναι ο τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου σε περίπτωση χηρείας και ενδεχομένως να έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος, όπως έδειξε εξάλλου η ιστορία, αφού οι τελευταίοι τρεις (Χρυσόστομος Α’, Χρυσόστομος Β’ και Γεώργιος Γ’) πρoέρχονται από τη συγκεκριμένη Μητρόπολη.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν υπερβαίνουν τους τρεις, τότε δεν θα γίνουν εκλογές, αλλά θα δημιουργηθεί το τριπρόσωπο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα κληθεί να πάρει την απόφαση για τον νέο Μητροπολίτη Πάφου, μέσα από μυστική ψηφοφορία, όπως συνέβη και στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Δεν αποκλείεται πάντως, κάποιοι να υποβάλουν υποψηφιότητα για να σφυγμομετρήσουν την τάση των πολιτών και να έχουν μια εικόνα για τη μελλοντική τους πορεία στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Σε εκλογές για νέο Μητροπολίτη Πάφου, ψηφίζουν οι κάτοικοι της Επαρχίας, ως επίσης και δεκαεννέα κοινότητες της Λεμεσού, καθώς και μία της Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ