Εκκλησία

Τόμο αυτοκεφαλίας ζητάει ο Σκοπιανός πρόεδρος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, απέστειλε επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την οποία τον ευχαριστεί για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την κανονικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του.

Στην επιστολή του αυτή ο Στέβο Πεντάροφσκι εκτιμά ότι με την αποδοχή, από την μεριά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία «αποκαταστάθηκε η ιστορική αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος της Εκκλησίας μας και των πιστών της και θεραπεύτηκαν οι βαθιές πληγές που προκλήθηκαν από την επί δεκαετίες απομόνωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Επιπλέον στην επιστολή του εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της εκκλησίας της χώρας του στο εγγύς μέλλον μέσω της απονομής Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί κορυφαίο εθνικό συμφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποδέχτηκε την έκκλητο προσφυγή της ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας και αποφάσισε, την αποκατάσταση της κανονικότητας της εκκλησίας αυτής, αναγνωρίζοντας την με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» και αποκλείοντας παράλληλα τον όρο «μακεδονική» και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης «Μακεδονία» για την ονομασία της .

Η ορθόδοξη εκκλησία της χώρας αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», το οποίο δεν αναγνωρίζεται από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Μόλις προχθές, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχτηκε και αυτή με τη σειρά της την επιστροφή στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πλέον έπαψε να θεωρείται σχισματική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ