Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Πάπας Φραγκίσκος: Ο Όρμπαν μου είπε πως ο πόλεμος θα τελειώσει 9 Μαϊου -Το ΝΑΤΟ γαβγίζει στην πόρτα της Ρωσίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι έτοιμος να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα για την ειρήνη στην Ουκρανία. Σε μια συνέντευξη με τον εκδότη της Corriere della Sera Luciano Fontana, ο ποντίφικας αποκαλύπτει όλες τις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες για να σταματήσει ο πόλεμος και αποκαλύπτει επίσης ότι είναι έτοιμος να πετάξει στη Μόσχα: «Την πρώτη μέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Πούτιν, από την άλλη, δεν του τηλεφώνησα. Ήθελα να κάνω μια ξεκάθαρη χειρονομία για να τη δει όλος ο κόσμος και για αυτό πήγα στον Ρώσο πρέσβη. Τους ζήτησα να μου εξηγήσουν και είπα «Σταμάτα σε παρακαλώ». Τότε ζήτησα από τον καρδινάλιο Parolin, μετά από είκοσι μέρες πολέμου, να στείλει στον Πούτιν το μήνυμα ότι είμαι πρόθυμος να φτάσω στη Μόσχα. Φυσικά, ήταν απαραίτητο ο Ρώσος ηγέτης να επιτρέψει κάποια παράθυρα. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση και επιμένουμε ακόμα. Ακόμα κι αν πιστεύω ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή».

 

Ο ποντίφικας και ο Πατριάρχης Μόσχας

Ο Πάπας προσπαθεί επίσης να σκεφτεί τις ρίζες της σύγκρουσης και λέει ότι «το γάβγισμα του ΝΑΤΟ στις πόρτες της Ρωσίας» οδήγησε τον Πούτιν να εξαπολύσει τη σύγκρουση: «Ένας θυμός που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως διευκολύνθηκε». Ο Φραγκίσκος ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει αν είναι σωστό να οπλίζονται οι Ουκρανοί: «Το ξεκάθαρο είναι ότι τα όπλα δοκιμάζονται σε αυτή τη γη. Οι Ρώσοι ξέρουν πλέον ότι τα τανκς είναι ελάχιστα χρήσιμα και σκέφτονται άλλα πράγματα. Οι πόλεμοι γίνονται για αυτό: για να δοκιμάσουμε τα όπλα που έχουμε παράξει». Από τις άλλες επισκέψεις στο μέτωπο είναι ξεκάθαρο: «Δεν θα πάω στο Κίεβο προς το παρόν. Έστειλα τον καρδινάλιο Czerny και τον καρδινάλιο Konrad Krajewsky που πήγαν εκεί για τέταρτη φορά. Αλλά νιώθω ότι δεν χρειάζεται να πάω. Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν. Είμαι όμως και παπάς, τι να κάνω; Ο,τι μπορω κανω. Αν ο Πούτιν άνοιγε την πόρτα…».

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, «Μίλησα μαζί του 40 λεπτά μέσω του Zoom. Τα πρώτα είκοσι με μια κάρτα στο χέρι διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό. Ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μεταμορφωθεί σε αγόρι του βωμού του Πούτιν. Είχα μια προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του στην Ιερουσαλήμ στις 14 Ιουνίου. Αλλά τώρα συμφωνεί και αυτός να σταματήσει».

Τότε ο Πάπας αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με τον Βίκτορ Όρμπαν ο πόλεμος θα τελειώσει πραγματικά στις 9 Μαΐου: «Όταν τον συνάντησα μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν σχέδιο, ότι στις 9 Μαΐου όλα θα τελειώσουν. Ελπίζω να είναι έτσι, οπότε θα καταλάβουμε και την κλιμάκωση αυτών των ημερών. Γιατί τώρα δεν είναι μόνο το Donbass, είναι η Κριμαία, είναι η Οδησσός, αφαιρεί το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας από την Ουκρανία, αυτό είναι όλο. Είμαι απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε τον πόλεμο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν σταματούν πουθενά! Ρωσικό ΥΠΑΜ: Στρατιώτες του ΝΑΤΟ στις μάχες ως μισθοφόροι-40.000 Ρώσοι ξεχύνονται να καταλάβουν το Κουπιάνσκ (βίντεο)

Μήπως ο “μυστηριώδης” έως τώρα θάνατος του Ναβάλνι ήταν μήνυμα του Κρεμλίνου στην δύση για πιθανή δράση του ΝΑΤΟ στην...