Εκκλησία

Εκκλησιαστικός "σεισμός! Καθολικές γυναίκες στην Γερμανία θα μπορούν να βαπτίζουν

 

Προ διημέρου γράφαμε για το ιστορικό άνοιγμα του Πάπα Φραγκίσκου στο γυναικείο φύλο και στους λαϊκούς , αλλά κατά πως φαίνεται το ντόμινο θα  είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο επίσκοπος του Έσσεν στη Γερμανία ευλόγησε τις λαϊκές γυναίκες να τελούν την ιεροτελεστία του βαπτίσματος, εξηγώντας αυτή την απόφαση με την έλλειψη ιερέων στις ενορίες, αναφέρει το  catholicnews.

Η επισκοπή του Έσσεν στη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ έγινε η πρώτη επισκοπή στη χώρα που επέτρεψε στις λαϊκές γυναίκες να τελούν εκκλησιαστικά μυστήρια. Η Teresa Kohlmeyer, επικεφαλής των Υπηρεσιών Πίστης, Λειτουργίας και Πολιτισμού της επισκοπής, εξήγησε την κίνηση επειδή «υπάρχουν λιγότεροι ιερείς από ποτέ», ενώ «οι οικογένειες που χρειάζονται βάπτισμα περιμένουν όλο και περισσότερο ειδική, ατομική καθοδήγηση και φροντίδα στον εορτασμό του μυστηρίου και στην λατρεία».

Ο Franz-Josef Overbeck είναι Ρωμαιοκαθολικός Γερμανός επίσκοπος του Έσσεν εξήγησε ότι η απόφαση της επισκοπής να διορίσει λαϊκούς -17 γυναίκες και έναν άνδρα- ως βαπτιστές για μια περίοδο τριών ετών ήταν "μια απάντηση σε μια δύσκολη ποιμαντική κατάσταση". Η επισκοπή του Έσσεν φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 724.047 Καθολικών, αν και εξακολουθεί να είναι η μικρότερη επισκοπή στη Γερμανία από άποψη έκτασης.

Εν τω μεταξύ, ο Κώδικας Κανονικού Δικαίου αναφέρει ότι «συνήθως η ιεροτελεστία του βαπτίσματος τελείται από επίσκοπο, πρεσβύτερο ή διάκονο», αλλά με την προϋπόθεση ότι «όταν ο απλός λειτουργός απουσιάζει ή αδυνατεί να υπηρετήσει, η ιεροτελεστία του βαπτίσματος μπορεί νόμιμα να εκτελείται από κατηχητή ή άλλο πρόσωπο που ορίζεται, και επίσης, σε περίπτωση ανάγκης, από κάθε πιστό, ευυπόληπτο λαϊκό.» Ο επίσκοπος Gebhard Furst του Rottenburg-Stuttgart, με τη σειρά του, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2021 ότι εξέταζε τη δυνατότητα βάπτισης των ενοριτών από λαϊκούς και δημιούργησε μια ομάδα εργασίας στην επισκοπή για το σκοπό αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...