Εκκλησία

Ιστορικό άνοιγμα του Πάπα Φραγκίσκου στο γυναικείο φύλο και στους λαϊκούς

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέδωσε σήμερα Σάββατο ένα νέο καταστατικό για την κεντρική διοίκηση του Βατικανού, γνωστή ως Curia, το οποίο ορίζει ότι κάθε βαπτισμένος λαϊκός καθολικός, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, μπορεί να είναι επικεφαλής των υπηρεσιών του Βατικανού.

Οι περισσότερες υπηρεσίες του Βατικανού έχουν επικεφαλής άνδρες κληρικούς, συνήθως καρδινάλιους. Το νέο, 54σέλιδο σύνταγμα, που ονομάζεται Praedicate Evangelium (Κηρύξτε το Ευαγγέλιο), χρειάστηκε περισσότερα από εννέα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιουνίου, αντικαθιστώντας ένα που εγκρίθηκε το 1988 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

Ένα μέρος του προοιμίου του συντάγματος αναφέρει: "Ο Πάπας, οι επίσκοποι και άλλοι χειροτονημένοι λειτουργοί δεν είναι οι μόνοι ευαγγελιστές στην Εκκλησία", προσθέτοντας ότι οι λαϊκοί άνδρες και οι γυναίκες "πρέπει να έχουν ρόλους διακυβέρνησης και ευθύνης".

Το τμήμα αρχών του συντάγματος λέει ότι "κάθε μέλος των πιστών μπορεί να ηγηθεί ενός δικαστηρίου (τμήμα της Κούριας) ή ενός οργανισμού", εάν ο πάπας αποφασίσει ότι έχουν τα προσόντα και τους διορίσει. Δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ λαϊκών ανδρών και λαϊκών γυναικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ