Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Νέες καταγγελίες Αρμενίων για τον Πανάγιο Τάφο! Ισχυρίζονται πως μπήκε μισθωτός "κλειδοκράτορας" (Βίντεο)

Σε κατά καιρούς άρθρα έχουμε γράψει για τις δύο οικογένειες μουσουλμάνων που είναι οι κλειδοκράτορες του Ναού του Παναγίου Τάφου

Άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τους φύλακες των κλειδιών στις πύλες του Ναού του Παναγίου Τάφου παρουσίασε σε ρωσόφωνο κοινό στην αποκλειστική του αναφορά ο ηγούμενος της αρμενικής μονής των Αγίων Αρχαγγέλων στην Ιερουσαλήμ, Αρχιμανδρίτης Gevond Hovhannisyan.
 

Στην αρχή του ρεπορτάζ, ο αρχιμανδρίτης αντικρούει την επικρατούσα άποψη ότι οι φύλακες των κλειδιών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι Τούρκοι και σημειώνει ότι το κλειδί στις πόρτες του Ναού του Παναγίου Τάφου, που είναι 835 ετών παλιό, φυλάσσεται από δύο αραβικές μουσουλμανικές οικογένειες, τον Judeh al-Husseini και τον Nusseib. Πιο συγκεκριμένα, το ίδιο το κλειδί κρατιέται από την οικογένεια Judeh al-Husseini και οι πόρτες ανοίγουν από την οικογένεια Nusseib, δηλαδή, ένας από την οικογένεια Nusseib πηγαίνει στο σπίτι της οικογένειας Judeh, παίρνει το μοναδικό κλειδί που ξεκλειδώνει και κλειδώνει τις τεράστιες ξύλινες πόρτες του Ναού, και μετά το επιστρέφει. Όμως πρόσφατα, η οικογένεια Nuseibe προσέλαβε ένα άλλο άτομο για να τους βοηθήσει. Ο αρχιμανδρίτης λέει στην αναφορά ότι είναι κι αυτός Άραβας - Μουσουλμάνος

Τώρα για τα κλειδιά, την οικογένεια Judeh al-Husseini δεν επισκέπτεται εκπρόσωπος της οικογένειας Nuseibe, αλλά ένας μισθωτός, ο οποίος ονομάζεται Omar. Σε όλους αυτούς καταβάλλεται συμβολική αμοιβή για το κλείσιμο και το άνοιγμα των θυρών του Ναού.

Ανάλογα με την εποχή, οι πόρτες του ναού κλείνουν στις 19:00 ή στις 21:00 και ανοίγουν νωρίς το πρωί στις 04:00 ή στις 05:00. Το δικαίωμα ξεκλειδώματος και κλειδώματος θυρών εναλλάσσεται μεταξύ εκπροσώπων ομολογιών. Το ρεπορτάζ μιλά επίσης για τις σκάλες που τοποθετούνται για να ξεκλειδώνουν τις πόρτες, και για τη μικρή κλειδαριά που κλείνει το παράθυρο των θυρών από τις οποίες προεξέχουν οι σκάλες έξω.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ