Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Οι υποψήφιοι για το τριπρόσωπο

Λιγότερο από δύο ώρες διήρκησε η ιστορική συνεδρίαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, για την κατάρτιση του τριπρόσωπου, από το οποίο θα προέλθει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.  
Όπως ανακοινώθηκε, το τριπρόσωπο αποτελείται από τους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο που έλαβε 7 ψήφους, Κισάμου και Σελίνου κ Αμφιλόχιο, επίσης 7 ψήφους και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, με 5 ψήφους. 

Ήδη ενημερώθηκαν σχετικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και η κυβέρνηση. 
Το τριπρόσωπο θα τεθεί στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις 11-13 Ιανουαρίου 2022, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα αποφασίσει για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου αναγνώστηκε από τον Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο: 

Αξιοσημείωτη η μη "είσοδος" στο τριπρόσωπο του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος από τα "φαβορί" σε αυτή την ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, για την Εκκλησία της Κρήτης, διαδικασία.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν αναφέρει:

¨"Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης ανακοινώνει στον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Κρητικό Λαό ότι συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021, στο Ηράκλειο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με μοναδικό θέμα την κατάρτιση του τριπροσώπου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης, σύμφωνα με το 19ο άρθρο του Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτῃ Ορθοδόξου Εκκλησίας», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το 52ο άρθρο του Ν. 4310/2014 (Φ.Ε.Κ. 258/τ.Α’/8-12-2014).
 

Το τριπρόσωπο που προέκυψε, μετά από μυστική ψηφοφορία, αποτελείται από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο (με 7 ψήφους), Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο (με 7 ψήφους),  και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο (με 5 ψήφους).
Η Εκκλησία Κρήτης απέστειλε αυθημερόν το ως άνω Τριπρόσωπο στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα περαιτέρω, και στη συνέχεια το γνωστοποίησε στην Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Νόμο. 
Ηράκλειο, 28 Δεκεμβρίου 2021"

Ποιοι είναι οι διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου

Μητροπολίτης Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου, Ευγένιος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Ανω Κρήτης και Πελάγους Κρητικου κ.κ. Ευγένιος, κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος, γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου 1968.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο  οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ὁ Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του  Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Στις  6  Ιουνίου 2001 διορίσθηκε  Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26η Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνα στο Ηράκλειο το Σάββατο 28 Μαΐου 2005.

 Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις  9 Σεπτεμβρίου του 2010 και ἡ ενθρόνιση του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Από το Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της  Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος

Ο  Μητροπολίτης Κισάμου και  Σελίνου, υπέρτιμος και έξαρχος Εσπερίας Κρήτης κ. Αμφιλόχιος (Ανδρονικάκης), γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του εκεί και στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987.
 Εν συνεχεία, και στην ίδια Σχολή, παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας.

Το 1993 διακονώντας την Ελληνορθόδοξη  Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κάρδιφ και περιχώρων, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρδιφ ,από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα  το 1995.

Εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου το 1990. Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε Διάκονος και το έτος 1992 Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο.

Το ίδιο έτος η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου. Στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων υπηρέτησε ως Εφημέριος και Ιεροκήρυκας επί τέσσερα έτη.

 

Το 1997 διορίσθηκε από τον Σεβασμιώτατο πολιό Γέροντα πρώην Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου κ. Ειρηναίο Εφημέριος στην Ενορία Πλατάνου Κισάμου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου. Δίδαξε σε Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή και από το 2003 έως το 2005 διετέλεσε Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Στις 4η Οκτωβρίου 2005, εξελέγη από την Ιερά και Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου.

Ο Μητροπολίτης Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1969.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ηράκλειο και φοίτησε την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παρακολούθησε μαθήματα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στον τομέα Ιστορίας-Λατρείας. Το 1994 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγκαράθου.

Το 1995 χειροτονήθηκε Διάκονος ενώ το 1998 διορίσθηκε οικονόμος του ερειπωμένου Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγκαράθου “Κυρία Ελεούσα”, το οποίο  ανακαίνισε εκ βάθρων. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 2001. Εκπροσώπησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης σε διάφορες αποστολές και εκδηλώσεως.

Το 2004, εξελέγη από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Μετανοίας του Ηγούμενος και από τη θέση αυτή διηκόνησε την Εκκλησία μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτης. 

Επί ηγουμενίας του ανακαινίστηκε το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, το Ηγουμενείο και άλλα τμήματα της.

Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εξελέγη στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Από το Σεπτέμβριο του 2016 έως το τέλος Αυγούστου του 2017 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές