Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Το άγνωστο «υπόγειο» εκκλησάκι της Αγίας Άννης στη Ροδόπη

Τη μνήμη της Αγίας Άννης τίμησε χθες η Εκκλησία. Η Αγία εορτάζει τρεις φορές στο ημερολογιακό έτος (25 Ιουλίου, 9 Σεπτεμβρίου, 9 Δεκεμβρίου). Στη μέση… του πουθενά στη Ροδόπη, μεταξύ Ξυλαγανής και Μαρώνειας, υπάρχει ένα «υπόγειο» εκκλησάκι αφιερωμένο στην Αγία Άννα, σύμφωνα με το  xronos.gr

Τη δικιά της μαρτυρία για το πως εντόπισε το εκκλησάκι, την ύπαρξη του οποίου είχε ονειρευτεί, εξιστόρησε στον «Χ» η Ευγενία Κατράνη. Ακολουθεί η μαρτυρία της, όπως μας την διηγήθηκε:

«Πριν 25-30 χρόνια, δούλευα στο Δασαρχείο πάνω στο βουνό. Εκεί που κοιμόμουν είδα όνειρο, ότι έμπαινα σε ένα εκκλησάκι, αλλά ήταν σαν φούρνος, γιατί κατέβαινα κάτι σκαλοπάτια και ήταν σβησμένο το καντήλι και το άναψα. Είδα την εικόνα και είδα πως ήταν της Αγίας Άννας. Θυμόμουν στο όνειρο ότι ήταν στην περιοχή της Μαρώνειας, άλλο τίποτα δεν είδα.

Ήταν μία κοπέλα από την Κομοτηνή που δουλεύαμε μαζί και είπε να σας κεράσω σήμερα γιατί γιορτάζω ανήμερα 9 Δεκεμβρίου. Κι όταν είπε σήμερα πως είναι της Αγίας Άννης, τότε άρχισα να θυμάμαι το όνειρό μου και είπα: το όνειρό μου αυτό έχει σημασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είπαμε μία μέρα το καλοκαίρι να πάμε με δύο φίλες στη Μαρώνεια για να ρωτήσουμε, μήπως υπάρχει κανένα εκκλησάκι της Αγίας Άννης. Μας είπε ο περιπτεράς ότι υπάρχει, αλλά είναι δύσκολο να πάμε. Είπε πως είχε δουλειά και δεν μπορούσε να έρθει να μας το δείξει. Μας έδωσε άδεια ο διοικητής του χώρου της Αεροπορίας, περάσαμε και πήραμε τον δρόμο της ασφάλτου που πηγαίνουν πάνω στα ραντάρ, αλλά δεν το βρήκαμε. Πήγαμε να γυρίσουμε πίσω και στον δρόμο είδαμε κατσίκια στα 200-300 μέτρα. Λέμε πως για να έχει κατσίκια, θα έχει και τσομπάνη και πήγαμε να ρωτήσουμε. Πήγαμε στο σημείο και είδα μπροστά μου τον σταυρό (από το εκκλησάκι).

Έξω από το εκκλησάκι, έχει πουρνάρια τρία - τέσσερα μεγάλα. Ο τσομπάνης μάς είπε ότι στον πόλεμο είχε πάρει φωτιά το μέρος, αλλά τα πουρνάρια δεν κάηκαν και ήταν θαύμα.

Έκτοτε πηγαίνουμε και με χιόνια και με βροχές. Δεν το αφήσαμε το καντήλι να είναι σβησμένο. Όλη η οικογένεια την έχουμε την Αγία Άννα προστάτιδά μας. Από τότε εμείς κάθε χρονιά στις 8 Δεκεμβρίου (ανήμερα της γιορτής) πηγαίνουμε και ανάβουμε το καντήλι γιατί είναι σβησμένο. Τώρα δεν χρειάζεται να πάρεις άδεια (από την Αεροπορία) για να πας. Είναι κοντά στις κατασκηνώσεις (της Μητρόπολης)».

Η Αγία Άννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Αγία Άννα κατέχει περίοπτη θέση στην ευσέβεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι όποιες πληροφορίες για την Αγία Άννα αντλούνται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδίως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Περί Νηπιότητας του Σωτήρος. Το όνομά της είναι ο εξελληνισμένος τύπος της εβραϊκής λέξης «Hannah», που σημαίνει εύνοια, χάρη.

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Άννα ήταν σύζυγος του Ιωακείμ. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και παρακαλούσε τον Θεό να του χαρίσει ένα. Το αίτημά τους δεν έμεινε αναπάντητο από τον Θεό, ο οποίος απέστειλε άγγελο να τους γνωστοποιήσει ότι όχι μόνο θα αποκτούσαν τέκνο, αλλά ότι αυτό θα γινόταν διάσημο σε όλο τον κόσμο («λαληθήσεται το σπέρμα σου εν όλη τη οικουμένη»).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απολυτίκιο Αγίας Άννας (9 Δεκεμβρίου)

Σήμερον της ατεκνίας δεσμά διαλύονται· του Ιωακείμ γαρ και της Άννης, εισακούων Θεός, παρ’ ελπίδα τεκείν αυτούς, σαφώς υπισχνείται θεόπαιδα, εξ ης αυτός ετέχθη ο απερίγραπτος, βροτός γεγονώς, δι’ Αγγέλου κελεύσας βοήσαι αυτή· Χαίρε κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές