Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: Η επίσκεψη του Πάπα ευκαιρία για ενότητα «ιδιαίτερα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων»

Η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ρ/Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόδωρο Κοντίδη, ήταν «κάλεσμα» προς όλους τους Καθολικούς της χώρας «για ενότητα» και για «ανανέωση της πίστης».

Μιλώντας στο Vatican News σημείωσε ότι το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προέρχεται πάντα από το Ευαγγέλιο. Για την κοινότητά του που αποτελείται από ομογενείς από όλο τον κόσμο, «είναι σημαντικό για όλους μας να ενωθούμε με τον Πάπα και να νιώθουμε ότι είμαστε μια Εκκλησία που ενώνεται με την πίστη μας και από τον ίδιο τον Χριστό», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κοντίδης αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Πάπα ως «ευκαιρία» για όσους έχουν αποστασιοποιηθεί ή και εγκαταλείψει την Εκκλησία. Συνέχισε εξηγώντας ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Έλληνες, που ζουν σε μια κοσμική κουλτούρα στην καθημερινότητά τους.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης μια ευκαιρία “α θυμηθούμε την ενότητα όσων πιστεύουν στον Χριστό, «ιδιαίτερα μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων»...

«Είμαστε η ίδια πίστη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «με τις ίδιες παραδόσεις» και μάλιστα τα ίδια μυστήρια. Ωστόσο, υπάρχει και κάποια απροθυμία και από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να καλλιεργούμε οικουμενικές σχέσεις, πρόσθεσε.

Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες κρατούν αποστάσεις γιατί «δεν τους αρέσει να αλλάζουν τα πράγματα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κοντίδης. Εξήγησε ότι φοβούνται τις μεταρρυθμίσεις γιατί «είναι δύσκολο να διαχειριστούν» στις Ορθόδοξες Εκκλησίες γιατί «δεν υπάρχει κεντρική εξουσία».

«Κάθε αλλαγή θεωρείται ως απειλή και ότι απειλεί την ενότητα της εκκλησίας», πρόσθεσε. Αλλά το ζήτημα της ενότητας μεταξύ των Χριστιανών και μεταξύ όλων εκείνων που πιστεύουν στον Χριστό «είναι πολύ σημαντικό», ειδικά «όταν μοιραζόμαστε την ίδια πίστη και την ίδια θεολογία για τα μυστήρια».

Για το λόγο αυτό, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κοντίδης, «πρέπει να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και να μην τα παρατάμε ποτέ». Είναι καθήκον μας, είπε, και «προέρχεται από τον ίδιο τον Χριστό που θέλει τους μαθητές του να είναι ενωμένοι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...