Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Θεατρινισμοί μεταναστών και ατάκες Βαρθολομαίου από τον Πάπα στην Λέσβο

Όπως προανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Πάπας επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μυτιλήνης στη Λέσβο. Ενώ ήταν εκεί, άκουσε τις μαρτυρίες των μεταναστών και είπε στους παρευρισκόμενους ότι η μετανάστευση είναι μια ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους.
 

Εντύπωση προκάλεσαν δύο πράγματα. Πρώτον οι θεατρινισμοί για τις κάμερες με ζητωκραυγές και εναγκαλισμούς...ευγνωμοσυνής από μετανάστες σαν κι αυτούς στην φωτογραφία και δεύτερον η αναφορά του Πάπα σε φράση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

Επικαλούμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είπε, «όσοι σε φοβούνται δεν σε έχουν κοιτάξει στα μάτια… Ξέχασαν ότι η μετανάστευση δεν είναι ζήτημα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα για τον κόσμο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι η μετανάστευση είναι μια «ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους». Σημείωσε ότι ενώ γίνονται βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής, «όλα αυτά φαίνεται να απουσιάζουν τρομερά όταν πρόκειται για τη μετανάστευση».
«Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι αρκεί να κρατήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς, να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη που μας χτυπούν την πόρτα», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. «Στο μέλλον, θα έχουμε όλο και περισσότερες επαφές με άλλους. Για να στραφεί κανείς προς το καλό, αυτό που χρειάζεται δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά ευρείας εμβέλειας πολιτικές». Η ιστορία, πρόσθεσε, «διδάσκει αυτό το μάθημα, αλλά δεν το έχουμε μάθει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάπας ζήτησε από κάθε άνδρα και γυναίκα «να ξεπεράσουν την παράλυση του φόβου, την αδιαφορία που σκοτώνει, την κυνική περιφρόνηση που καταδικάζει αδιάφορα σε θάνατο όσους βρίσκονται στο περιθώριο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι από την επίσκεψή του πριν από πέντε χρόνια, ελάχιστα έχουν αλλάξει όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο, επαίνεσε όσους έχουν δεσμευτεί στο έργο της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών.


Με βαθιά λύπη, συνέχισε, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα, όπως και άλλες, συνεχίζει να πιέζεται σκληρά και ότι στην Ευρώπη υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ζήτημα που δεν τους αφορά».
«Είναι θλιβερό να ακούμε προτάσεις να χρησιμοποιηθούν κοινά κεφάλαια για την ανέγερση τειχών ως λύση», είπε.

«Ωστόσο τα προβλήματα δεν επιλύονται και η συνύπαρξη δεν βελτιώνεται με την οικοδόμηση τειχών ψηλότερα, αλλά με την ένωση των δυνάμεων για τη φροντίδα των άλλων».


«Αντί να μαλώνουμε για ιδέες», είπε ο Πάπας, θα ήταν καλύτερο «να διευρύνουμε το βλέμμα μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πλειοψηφίας της ανθρωπότητας, όλων εκείνων των λαών που είναι θύματα ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που δεν δημιούργησαν, αλλά πρέπει να αντέξουν ως το τελευταίο κεφάλαιο σε μια μακρά ιστορία εκμετάλλευσης».

 «Είναι εύκολο να διεγείρεις την κοινή γνώμη ενσταλάσσοντας φόβο στους άλλους», σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ έκανε αναφορά σε "καλά χρηματοδοτούμενους πολέμους… για κρυφές συναλλαγές στο εμπόριο όπλων, και τη τη διάδοση του εμπορίου όπλων"

Τόνισε ότι πρέπει να επιτεθούν οι απομακρυσμένες αιτίες, «όχι οι φτωχοί που πληρώνουν τις συνέπειες και χρησιμοποιούνται ακόμη και για πολιτική προπαγάνδα».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ