Εκκλησία

Πάπας στην Αθήνα: Ζήτησε εκ νέου "συγχώρεση για τα λάθη που διέπραξαν πολλοί Καθολικοί"

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγγνώμη για τους τρόπους με τους οποίους οι Καθολικοί συνέβαλαν στη διαίρεση με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο στην Αθήνα το Σάββατο.

«Δυστυχώς, πατριαρχικές, –το αναγνωρίζω αυτό για την Καθολική Εκκλησία– ενέργειες και αποφάσεις που είχαν ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τον Ιησού και το Ευαγγέλιο, αλλά αντιθέτως χαρακτηρίστηκαν από δίψα για πλεονεκτήματα και δύναμη, αποδυνάμωσαν σοβαρά την κοινωνία μας», είπε ο Πάπας. είπε στις 4 Δεκεμβρίου.

«Με αυτόν τον τρόπο, αφήνουμε την καρποφορία να διακυβεύεται από τη διαίρεση», πρόσθεσε. «Η ιστορία κάνει αισθητό το βάρος της και εδώ, σήμερα, νιώθω την ανάγκη να ζητήσω εκ νέου τη συγχώρεση του Θεού και των αδελφών και των αδελφών μας για τα λάθη που διέπραξαν πολλοί Καθολικοί».

Πάντως όταν ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στην Αρχιεπισκοπή, ένας ορθόδοξος κληρικός άρχισε να διαμαρτύρεται φωνάζοντας «Πάπα, είσαι αιρετικός! Πάπα, είσαι αιρετικός!» πριν τον απομακρύνουν οι αστυνομικοί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε στους Ελληνορθόδοξους ιεράρχες σήμερα το απόγευμα ότι παρά το βαθύ χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων, «μας παρηγορεί η βεβαιότητα ότι οι ρίζες μας είναι αποστολικές και ότι, παρά τις ανατροπές και τις στροφές του χρόνου, αυτά που φύτεψε ο Θεός συνεχίζουν να μεγαλώνουν και καρποφορούν με το ίδιο Πνεύμα».

«Είναι χάρη να αναγνωρίζουμε ο ένας τους καλούς καρπούς του άλλου και να ευχαριστούμε τον Κύριο για αυτό», είπε.

Ο Φραγκίσκος συλλογίστηκε τις παλιές ελιές που βρίσκονται τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μας «ενώνουν» και του θυμίζουν τις ρίζες που συμμετείχαν Καθολικοί και Ορθόδοξοι στην αποστολική τους ίδρυση, πριν από τη διαίρεση που ακολούθησε το Μεγάλο Σχίσμα του 1054. .

«Υπόγεια, κρυμμένα, συχνά παραβλέπονται, αυτές οι ρίζες είναι ωστόσο εκεί και συντηρούν τα πάντα», είπε. «Ο Άγιος Παύλος μιλάει για αυτά όταν τονίζει τη σημασία του να «χτίζετε πάνω στα θεμέλια των αποστόλων» (Εφεσίους 2:20).

Δυστυχώς, αφού οι πρώτοι αιώνες απέδωσαν καλούς καρπούς, ειδικά στον ελληνικό πολιτισμό, «μας δηλητηρίασαν οι εγκόσμιες ανησυχίες, τα ζιζάνια της καχυποψίας αύξησαν την απόσταση μας και σταματήσαμε να τρέφουμε την κοινωνία», είπε ο Πάπας, επικαλούμενος τον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, ο οποίος είπε «ότι οι αληθινοί μαθητές του Χριστού έχουν «μοντελοποιηθεί μόνο από αυτό που βλέπουν σε αυτόν».

https://twitter.com/HannahBrockhaus/status/1467160173311582225?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1467160173311582225%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.catholicnewsagency.com%2Fnews%2F249785%2Fpope-francis-apologizes-for-mistakes-of-catholics-in-meeting-with-greek-orthodox-leaders-in-athens-greece

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ