Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Πάπας και Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ουγγαρία στις 12 Σεπτεμβρίου

Μια περίεργη σύμπτωση θα λάβει χώρα στην Ουγγαρία στις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς έχει προγραμματιστεί να βρίσκονται εκεί τόσο ο ποντίφικας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Πάπας Φραγκίσκος ταξιδεύει στην Ουγγαρία για να τιμήσει την τελική Λειτουργία του 52ου Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου στη Βουδαπέστη.

Βάσει του ανακοινωθέντος προγράμματος από το Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος θα αναχωρήσει για την Ουγγαρία από το Διεθνές Αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης στις 6 το πρωί στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βουδαπέστης στις 7:45 π.μ. Μετά από επίσημο καλωσόρισμα, θα συναντηθεί για μισή ώρα με τον Ορμπάν και τον πρόεδρο της Ουγγαρίας Γιάνος Έντερ στο Μουσείο Καλών Τεχνών, που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο, ο Πάπας θαμιλήσειστους καθολικούς επισκόπους της χώρας και θα ακολουθήσει άλλη μια ομιλία στους εκπροσώπους της Οικουμενικής Συνόδου των Εκκλησιών και των εβραϊκών κοινοτήτων.
Στη συνέχεια θα φύγει από το Μουσείο Καλών Τεχνών για να τελέσει τη Λειτουργία λήξης στην πλατεία Ηρώων στις 11:30 π.μ.Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στο αεροδρόμιο για τελετή αποχαιρετισμού, αναχωρώντας για την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, στις 2:30 μ.μ.

Το Διεθνές Συνέδριο Ευχαριστίας είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά αναβλήθηκε για το 2021 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β ήταν ο τελευταίος πάπας που ταξίδεψε στην Ουγγαρία, επισκεπτόμενος την Παννονχάλμα και το Γκιόρ πριν από 25 χρόνια το 1996. Ο καρδινάλιος Πέτερ Ερντί είπε ότι οι Καθολικοί στην Ουγγαρία ανυπομονούν για την επίσκεψη του Παπά, την οποία θα φιλοξενήσει ως αρχιεπίσκοπος του Εστέργκομ-Βουδαπέστης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες από το Φανάρι αναφέρουν πως την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, θα επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος την Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου, στις 9 π.μ., θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, Εξαρχίας Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, γίνεται λόγος για μια ιστορική στιγμή της ζωής της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ απευθύνεται πρόσκληση προς όλους να δώσουν το «παρών» στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουδαπέστης.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για τυχόν συνάντηση των δύο θρησκευτικών ηγετών...

Διαφωνία Βατικανού-Όρμπαν

 

Πάντως πριν από την επίσκεψη του Πάπα στην Ουγγαρία ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασαν αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με τη μετανάστευση στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ αυτήν την εβδομάδα.

Ο καρδινάλιος Pietro Parolin και ο Orbán ​​την 1η Σεπτεμβρίου βρέθηκαν σε μια εκδήλωση με μια ομάδα που περιελάμβανε πρωθυπουργούς από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Τσεχία, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μετανάστευση.

«Νομίζω ότι γνωρίζουμε καλά το δύσκολο ζήτημα της μετανάστευσης», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης του Βατικανού στο πάνελ. «Δεν είναι εύκολο έργο, αλλά πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η μετανάστευση είναι ένα κοινό πρόβλημα… και πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού. Κανένα έθνος και κανένα κράτος, καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να μείνει μόνο του για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αλλά πρέπει να είναι μια κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης », είπε.

Η έκκληση του Parolin για κοινή πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση ήρθε σε έντονη αντίθεση με τα σχόλια του Orbán στο ίδιο πάνελ. Ο Ορμπάν είπε ότι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η διαμάχη για τη μετανάστευση ήταν «να δοθούν όλα τα δικαιώματα στα εθνικά κράτη σε σχέση με τη μετανάστευση». «Εάν καλέσουμε άλλους εκτός Ευρώπης, αυτό θα αλλάξει την πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης. Υπάρχουν κάποιες χώρες που το δέχονται. Η Ουγγαρία δεν είναι μεταξύ των χωρών », δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Ορμπάν υπερασπίστηκε τις πολιτικές της Ουγγαρίας στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η μετανάστευση δημιουργεί προκλήσεις κοινωνικές και ασφάλειας για τις οποίες η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη. «Δεν αποδεχόμαστε τη μετανάστευση ως λύση στη δημογραφική πολιτική ή δημογραφικές προκλήσεις. Πιστεύουμε μόνο ότι η οικογενειακή πολιτική, η παραδοσιακή χριστιανική οικογενειακή πολιτική, μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από αυτή τη δημογραφική κρίση», είπε.

Ο καρδινάλιος Παρολίν εξέφρασε επίσης υποστήριξη για τις οικογενειακές πολιτικές στα σχόλιά του στο διεθνές φόρουμ, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους πολιτικές.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ