Εκκλησία

Πάπας σε Φαναριώτες: Έχουμε μοιραστεί ήδη την αληθινή κοινωνία

Για πολλοστή φορά ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έκρυψε τα οικουμενιστικά του αισθήματα και εξήρε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 
Ο ποντίφικας συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχη και αναφέρθηκε στη σημασία της χριστιανικής κοινωνίας ως παράδειγμα, καθώς επιδιώκουμε την παγκόσμια κοινωνία μετά την πανδημία.
Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Βατικανό σήμερα Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι «αυτή η ετήσια ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης» για τις γιορτές των Αγίων Πέτρου και Παύλου, "είναι ένα σημάδι της κοινωνίας,  της αληθινής, αν και δεν είναι ακόμη πλήρης - την οποία έχουμε ήδη μοιραστεί".

Γιορτάζουμε σε μια εποχή κρίσης

Φέτος, σημειώνει ο Πάπας, ο εορτασμός των αντίστοιχων Αγίων μας έρχεται «σε έναν κόσμο που αγωνίζεται ακόμα να βγει από τη δραματική κρίση που προκαλείται από την πανδημία». Ο Πάπας σημείωσε ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα πιο σοβαρό από αυτήν την κρίση, «και αυτός είναι ο κίνδυνος να το σπαταλήσουμε και να μην μάθουμε το μάθημα που διδάσκει». Αυτό είναι ένα μάθημα ταπεινότητας, συνέχισε ο Πάπας, που μας δείχνει ότι «δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε υγιείς ζωές σε έναν ανθυγιεινό κόσμο ή να συνεχίσουμε όπως ήμασταν, χωρίς να αναγνωρίσουμε τι πήγε στραβά».

Το μήνυμα στους Χριστιανούς

Ο Πάπας στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι σημαίνει αυτό για τους Χριστιανούς και αναρωτήθηκε αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε ό,τι κάναμε πριν. "Πρέπει να ενεργήσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα, ή να αναλάβουμε την πρόκληση της κρίσης" ρώτησε. Η κρίση, όπως δείχνει η αρχική έννοια της λέξης, συνεπάγεται πάντα, μια διάκριση μεταξύ καλού και κακού. «Η παρούσα κρίση μας καλεί να ξεχωρίσουμε, να διακρίνουμε και να εξετάσουμε λεπτομερώς, σε ό, τι κάνουμε, μεταξύ του τι είναι διαρκές και του τι περνά», είπε ο Πάπας.

Για εμάς τους Χριστιανούς στο δρόμο προς την πλήρη κοινωνία, είπε ο ποντίφικας, σημαίνει «αναρωτιόμαστε πώς θέλουμε να προχωρήσουμε». Εξήγησε ότι κάθε κρίση αντιπροσωπεύει ένα σταυροδρόμι στο οποίο μπορούμε είτε «να αποσυρθούμε στον εαυτό μας, αναζητώντας τη δική μας ασφάλεια και σκοπιμότητα», είτε «μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε άλλους, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους, αλλά και τους υποσχεμένους καρπούς της χάρης του Θεού. Μη αγνοώντας τις διαφορές που πρέπει να επιλυθούν μέσω ειλικρινούς και αληθινού διαλόγου, δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα φάση σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας, που θα χαρακτηρίζεται από το να περπατάμε πιο κοντά μαζί, επιθυμώντας να κάνουμε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός, γινόμενοι πιο πρόθυμοι να είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι για τον άλλον; ", αναρωτήθηκε ο Πάπας. Εξήγησε ότι" αν είμαστε υπάκουοι στην αγάπη, το Άγιο Πνεύμα που είναι η δημιουργική αγάπη του Θεού και που φέρνει αρμονία στην ποικιλομορφία, θα ανοίξει το δρόμο για μια ανανεωμένη αδελφοσύνη ".


Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πάπας σημείωσε ότι "η μαρτυρία της αναπτυσσόμενης κοινωνίας μεταξύ εμας των Χριστιανών θα είναι επίσης ένα σημάδι ελπίδας για πολλούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα αισθάνονται ενθαρρυμένοι να προωθήσουν μια πιο καθολική αδελφοσύνη και μια συμφιλίωση ικανή να θεραπεύσει αδικίες του παρελθόντος". Αυτός, τόνισε, είναι ο μόνος τρόπος για την αυγή ενός μέλλοντος ειρήνης.

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν και ζήτησαν να μεταφέρουν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Ρώμη, τους εγκάρδιους και σεβαστούς χαιρετισμούς του: «Μέσω της μεσολάβησης των Αγίων Πέτρου και Παύλου, Πριγκίπων των Αποστόλων και του Αγίου Ανδρέα, του Πρωτόκλητου μπορεί να μας ευλογεί ο Παντοδύναμος Θεός στο έλεός Του και να μας φέρνει πιο κοντά στην ενότητα Του ».

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας διεξήχθη και φέτος η παραδοσιακή ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης, και στην φετινή αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επικεφαλής ηταν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, που έφτασε στη Ρώμη την Κυριακή συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Ιωσήφ, τον ΈλληνΟρθόδοξο Μητροπολίτη του Μπουένος Άιρες, και τον Διάκονο Βαρνάβα.

Το ανακοινωθέν πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή δημοσίως από τον Πάπα και, στη συνέχεια, συναντήθηκε με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας. Αύριο, Τρίτη 29 Ιουνίου, θα παρευρεθεί στην Πανήγυρη της μεγάλης Εορτής υπό τον Πάπα Φραγκίσκο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Τους έπιασε τρέμουλο τους Τούρκους-Δύο τάγματα αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E και AH-64A για την Αεροπορία Στρατού σε Αιγαίο και Έβρο σύντομα

Το ένα από τα δύο τάγματα θα είναι επίλεκτο, αφού θα αποτελείται από την αιχμή του δόρατος των Apache: την...
Μέση Ανατολή 0

Αποκάλυψη-Τρομερό Βίντεο με ανατίναξη τουρκικού ελικοπτέρου Sikorsky στο Β.Ιράκ-Πανστρατιά Κούρδων για εξόντωση των τουρκικών δυνάμεων από ΡΚΚ

"Φορτωμένοι" οι Κούρδοι με ρωσικούς πυραύλους Kornet-E γαλλικούς και γερμανικούς αντιαρματικούς πυραύλους 'MILAN' και...
Στρατός Ξηράς 0

Θύελλα παρά τις εξηγήσεις Μητσοτάκη για τα “κενά στην Άμυνα”-Σοβαρή καταγγελία απόστρατου Ταξίαρχου που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά

Απόστρατος Ταξίαρχος ΠΖ Νίκος Κατσίκας: “Αν γνωρίζατε για πόσες μέρες πολέμου διαρκούσαν τ’ αποθέματα μας σε βλήματα...