Εκκλησία

Εορτολόγιο 11 Ιουνίου: Σήμερα γιορτάζεται η Μνήμη του Αποστόλου Βαρνάβα, Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου

Μέσα στη χαρά της πανηγύρεως της Αναλήψεως του Κυρίου, που βιώσαμε χθες, σήμερα, 11 Ιουνίου, η Εκκλησία της νήσου μας εορτάζει τη μνήμη του Ιδρυτή και Προστάτη της, Αποστόλου Βαρνάβα και πανηγυρίζει το πανίερο ιστορικό γεγονός των εγκαινίων του νέου Καθεδρικού Ναού του Γενναιομάρτυρα Αποστόλου Βαρνάβα, στις αυλές της Καθέδρας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην καρδιά της ημικατεχόμενης Λευκωσίας.

Είναι πανίερο το γεγονός, αφού όπως ο άνθρωπος αγιάζεται και εγκαινιάζεται με το άγιο βάπτισμα και το άγιο μύρωμα, το ίδιο και ο ναός του Θεού ο Άγιος, όπου τελεταρχούντος του Παναγίου Πνεύματος τελούνται οι αγιαστικές πράξεις για τη σωτηρία των ανθρώπων, του λογικού ποιμνίου. Είναι ταυτόχρονα και ιστορικό το γεγονός, αφού πολλοί Προκαθήμενοι το σκέφτηκαν, πολλοί το οραματίστηκαν τους τελευταίους αιώνες, αλλά διάφορες περιστάσεις και καταστάσεις δεν τους το επέτρεψαν να το υλοποιήσουν και να εκπληρώσουν αυτό το λαμπρό έργο.

Τα εγκαίνια του νέου Καθεδρικού Ναού του «υιού της Παρακλήσεως» Αποστόλου Βαρνάβα, όπως και πολλά άλλα τα τελευταία 15 έτη, μέσα στο πλαίσιο του ποικιλόμορφου ποιμαντικού έργου σε ολόκληρη τη νήσο μας, στην Αρχιεπισκοπή, στις Μητροπόλεις, τις Μονές και ενορίες, στις κατεχόμενες Μονές και Εκκλησίες μας έχουν τη φροντίδα και τη σφραγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Καλούμαστε όλα τα μέλη της Ιεραρχίας μας και μαζί μας ο κλήρος και ο λαός μας ενωμένοι και αγαπημένοι, να δοξολογήσουμε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό, επικαλούμενοι τις Πρεσβείες της Θεοτόκου, του Αποστόλου Βαρνάβα και όλων των Αποστόλων, Ιεραρχών, Μαρτύρων και Οσίων που πέρασαν, έζησαν και αγίασαν στην πατρίδα μας στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου. Η πατρίδα μας, η οποία με τον εκχριστιανισμό και του πρώτου Ρωμαίου αξιωματούχου Ανθύπατου Σέργιου Παύλου το 45 με 46 μ.Χ. αναδείχθηκε  σε πύλη της Ευρώπης στην Ανατολή και παράθυρο της Ανατολής προς την Ευρώπη.

Ο Απόστολος Βαρνάβας ήταν Ιουδαίος Λευίτης από την Κύπρο ισοστάσιος των δώδεκα Αποστόλων. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου, κήρυξε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ, την Αντιόχεια, τη Ρώμη, την Αλεξάνδρεια και τη γενέτειρά του Κύπρο το έτος 45 μ.Χ. Στη Σαλαμίνα, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι στη συνέχεια τον έκαψαν, το έτος 58 μ.Χ.

Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητά του στο κήρυγμα του θείου λόγου. Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Απ. Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο στο στήθος, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάση τη κτίσει».

Στο πρόσωπο και το αποστολικό κύρος του «υιού της Παρακλήσεως» στηρίζεται το Αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Κύπρου, και τούτο διότι πρώτο και κύριο έργο της παρουσίας του στο νησί ήταν η χειροτονία κατά τόπους επισκόπων και πρεσβυτέρων, αφού το κήρυγμα του Ευαγγελίου έφθασε στο νησί μας ενωρίτερα, μετά το πανίερο γεγονός της Πεντηκοστής και το διασκορπισμό των χριστιανών μετά το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

Τιμή και ευλογία απέραντη για όλους μας, αλλά και ευθύνη απέναντι στην ιστορία της πατρίδας μας και την Οικουμενική Ορθόδοξο Εκκλησία.

Επίσης, σήμερα τιμούμε τη μνήμη του Αποστόλου Βαρθολομαίου, από τον κύκλο των δώδεκα μαθητών και του Οσίου Βαρνάβα, που ασκήτευσε στη Βάσα Κοιλανίου, καθώς επίσης του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως της Κριμαίας του Ιατρού.

Και οι δυο Απόστολοι, τόσο ο Βαρνάβας όσο και ο Βαρθολομαίος, συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τα έθνη δει πρώτον κηρυχθήναι το ευαγγέλιον». Δηλαδή, πρέπει σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο, να κηρυχθεί προηγουμένως το Ευαγγέλιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

«Τὸν Ἀπόστολον πάντες ἀνευφημήσωμεν, ὡς αὐτόπτην τοῦ Λόγου (τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ) καὶ θεῖον κήρυκα, καὶ ἐθνῶν πνευματικὸν σαγηνευτὴν ὡς ἀληθῶς· ὅτι προσήγαγεν ἡμᾶς, εἰς ἐπίγνωσιν Χριστοῦ, Βαρνάβας ὁ Θεηγόρος, ὁ μέγας ἡμῶν προστάτης, καὶ νῦν πρεσβεύει ἐλεηθῆναι ἡμᾶς».

Ας προσευχηθούμε όλοι, να αξιωθούμε σύντομα της μεγάλης χαράς να τιμήσουμε πανηγυρικά τον Απόστολο Βαρνάβα, τόσο στον τάφο του, όσο και στη Σταυροπηγιακή Μονή του στη Σαλαμίνα, ως προσκυνητές και ελευθερωτές, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος και τις πρεσβείες του «υιού της Παρακλήσεως».

Πανηγυρίζουν Ναοί επ’ ονόματι του Αποστόλου Βαρνάβα, εκτός από τη Μονή στη Σαλαμίνα και το νέο Καθεδρικό Ναό στην Αρχιεπισκοπή, στη Δασούπολη, την Πάφο, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Κοκκινοτριμιθιά, τη Δερύνεια, το Ζύγι, τον Πάνω Αμίαντο και το παρεκκλήσιο στη σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» στη Λευκωσία.

«Μετὰ τὸν ἐγκαινιασμόν, τὰ πάντα ἐντὸς τοῦ Ναοῦ γίνονται καινούργια καὶ λάμπουν μὲ τὴ χάρη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. «Καὶ εἶδον καὶ ἰδοὺ πλήρης δόξης ὁ οἶκος Κυρίου». Καὶ ὡς ἐπισφράγισις ὅλων αὐτῶν εἶναι ἡ δοξολογικὴ ἀναφορὰ εἰς τὸν Θεὸν «Δόξα σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς, τῷ φωτίσαντι τὸν κόσμον», καὶ προτρεπτικὴ εἰς μετάνοιαν καὶ ἐσωτερικὴν ἀνακαίνισιν ἡμῶν: «Ἄνθρωπε, εἰς ἑαυτὸν ἐπανάγου. Γίνου καινὸς ἀντὶ παλαιοῦ….», διότι «οὕτω τιμᾶται ἡ τῶν Ἐγκαινίων ἡμέρα».»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ