Εκκλησία

Κίεβο-Ουάσινγκτον-Φανάρι σε εκκλησιαστικό & γεωπολιτικό “γαϊτανάκι”

Ο Πρόεδρος Vladimir Zelensky κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Denys Shmyhal στα τέλη Νοεμβρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυτήν την επίσκεψη τον Αύγουστο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων (UOJ), συμφωνήθηκαν πολύ περισσότερα μεταξύ του πρωθυπουργού και του Πατριάρχη, με τον Shmyhal να υπόσχεται να διατηρήσει το κομμάτι της συμφωνίας του πρώην Προέδρου Petro Poroshenko μεταφέροντας ιδιοκτησίες από την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο στο Φανάρι.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2018, ο Poroshenko συμφώνησε να δώσει ορισμένα ακίνητα σε αντάλλαγμα της αυτοκεφαλίας για τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με μια πηγή κοντά στον Shmyhal, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αρχίσει να εφαρμόζει ένα σχέδιο πλήρους κρατικής υποστήριξης για το OCU, την νέα δηλαδή εκκλησιαστική δομή. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη «μεταφορά» εκκλησιών και ενοριών της κανονικής Εκκλησίας (UOC) στο OCU, καθώς και το πλήρες φάσμα διοικητικής υποστήριξης από το κράτος.

Ο Shmyhal υποσχέθηκε να επιβλέπει άμεσα τέτοιες δραστηριότητες, ανέφερε η πηγή στο UOJ.

Μια άλλη βασική προσωπικότητα θα είναι ο Andrei Yurash, ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος τμήματος εθνικής πολιτικής και θρησκείας της γραμματείας του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας. Ο Yurash αποκρυπτογραφείται ως Ουνίτης και “εχθρός” όλων των «Ρώσων». Σκοπεύει να συνεχίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της OCU μέσω του γιου του, του αναπληρωτή Sviatoslav Yurash.

Η πηγή είπε επίσης στην Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων ότι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι θα αποστασιοποιηθεί από αυτές τις δραστηριότητες, φοβούμενος ζημιά στις εκλογικές του πρωτοβουλίες. Κέρδισε την προεδρία στηριζόμενος στην πτώση του Poroshenko και με βάση την πολιτική μη επέμβασης σε θέματα Εκκλησίας, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος προκάλεσε ανοιχτά τη διαθρησκευτική και εθνοτική εχθρότητα.

Από την πλευρά της η UOJ σημειώνει ότι αυτή η υπόσχεση προς την Κωνσταντινούπολη δεν ήρθε παρά μόνο στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς καθίστατο σαφές ότι ο Joe Biden θα γίνει αποδεκτός ως νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι η OCU δημιουργήθηκε, τουλάχιστον, με την υποστήριξη, αν όχι κατόπιν αιτήματος, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέει η Ένωση. Αλλωστε ο Πομπέο πρόσφατα αναγνώρισε δημόσια ότι πιέζει τις Εκκλησίες να αναγνωρίσουν την OCU. Ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι υποστηρικτής της στάσης της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανική Εκκλησία και είναι γνωστό ότι πιέζει τουλάχιστον την Εκκλησία των Ιεροσολύμων να αναγνωρίσει τη νέα ουκρανική εκκλησιαστική δομή.
Πρόσφατα μάλιστα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είχε διαμηνύσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας - Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ