Εκκλησία

Χοντραίνει το παιχνίδι στο ουκρανικό μετά την εκλογή Μπάιντεν

Κι ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Κυπριακή Ιερά Σύνοδος τι μέλλει γενέσθαι με την εσωτερική αντιπαράθεση που προκλήθηκε για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα μετά την μνημόνευση Επιφάνιου από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, η νέα ουκρανική Εκκλησία έσπευσε να ευχαριστήσει εκ προοιμίου τους Κύπριους Ιεράρχες!

Όπως προαναφέρθηκε την Δευτέρα είχαμε το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης της Συνόδου όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Πάφου δόθηκαν εξηγήσεις χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Η νέα ουκρανική εκκλησία όμως των Βαρθολομαίου-Ποροσένκο-Επιφάνιου εξέφρασε ήδη την ευγνωμοσύνη της προς την Εκκλησία της Κύπρου σαν κάτι να ξέρει ή σαν να θέλει να προκαταβάλει καταστάσεις.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης της Συνόδου της νέας εκκλησίας σαποφαίστηκε:

-Να καταγραφεί μήνυμα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνηστην Εκκλησία της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο Β ', και στους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, που ακολούθησαν την κανονική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας.

-Να δηλώσει ότι έχει ολοκληρωθεί η κοινωνία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ανάμεσα σε Ορθοδόξες Αδελφές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες

Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ρωσία με τα νέα δεδομένα είναι εύφλεκτη και οι αναλύσεις ειδικών δίνουν και παίρνουν. “Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης, γνωρίζοντας τι κάνει, δίνει στις ουκρανικές αρχές περισσότερους λόγους να διώκουν την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας”, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Ντμίτρι Ντζανγκίροφ σε συνέντευξή του στο κανάλι First Cossack. «Ναι, μπορούμε να πούμε εκατό φορές ότι η Εκκλησία μας είναι χωρισμένη από το κράτος και το κράτος από την Εκκλησία. Καταλαβαίνουμε όμως ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική», τόνισε ο πολιτικός αναλυτής. Η αρχή του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος παραβιάστηκε σοβαρά κατά την προεδρία του Poroshenko, και υπό τον Zelensky αυτή η πολιτική συνεχίζεται, σημείωσε ο Ντζανγκίροφ.  

Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί εσφαλμένα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως μέρος της τουρκικής ηγεσίας και ως εκ τούτου θέλει να είναι σε καλή σχέση μαζί του. Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο πρόεδρος πιέζεται να λάβει μέτρα κατά της UOC από τον «φιλελεύθερο περίβολο του Σόρος».

Από την άλλη ο επικεφαλής του κέντρου «Τρίτος Τομέας» Αντρέι Ζολοτάρεφ πιστεύει ότι τα λόγια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την UOC είναι μια πράξη πολέμου. Ο πολιτικός αναλυτής Andrei Zolotarev, σχολιάζοντας στο κανάλι First Cossack σχετικά με τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι «ανέχεται προσωρινά» τον Μητροπολίτη Ονούφριο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως δήλωση πολέμου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Βλέπουμε τη δραματικά αυξημένη δραστηριότητα του Βαρθολομαίου, ο οποίος, μετά την ήττα του Poroshenko, είχε ησυχάσει. Τώρα συνδέεται με την πιθανή προεδρία του Μπάιντεν. Λαμβάνοντας υπόψη τις επαφές του Βαρθολομαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες (ακόμη και οι κακές γλώσσες αστειεύονταν ότι είναι ο πατριάρχης της Ουάσιγκτον), ανέβηκε », σημείωσε ο πολιτικός αναλυτής.

«Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια πράξη κήρυξης πολέμου, δηλώνει ότι επιστρέφει στις ίδιες θέσεις που έλαβε κατόπιν της συμφωνίας με τον Poroshenko και σκοπεύει να υπερασπιστεί ενεργά αυτές τις θέσεις», διαβεβαιώνει ο Zolotarev.

“Μετά την αλλαγή εξουσίας, η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει ενεργά τους σχισματικούς κάτι που πρώτα απ 'όλα, θα επηρεάσει τη θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια πολιτική με εκείνη που ίσχυε υπό τον Πόροσενκο, οπότε το 2021 η ενδο-θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επιδεινωθεί απότομα”, δήλωσε ο ειδικός και συμπλήρωσε: "Ο στόχος της πολιτικής της Ουάσινγκτον είναι σαφής: η Ουκρανία πρέπει να γίνει αντι-Ρωσία, το θρησκευτικό ζήτημα παίζει σημαντικό ρόλο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ