Εκκλησία

Νέα επιστολή Ζάεφ για την ''Μακεδονική Εκκλησία'' στον Βαρθολομαίο

Γράφαμε και χθες για το πως πλέον άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την επιστολή του Σκοπιανού προέδρου για την "Μακεδονική Εκκλησία" αλλά κατά πως φαίνεται οι διαστάσεις του ζητήματος είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς είχαμε και νέο αίτημα για αυτοκεφαλία της “Μακεδονικής Εκκλησίας” από τον πρωθυπουργό της χώρας.

Μετά από την επιστολή που στάλθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Σκοπιανό Πρόεδρο Στέβο Πενταρόβσκι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο πρωθυπουργός του γειτονικού μας κρατιδίου Ζόραν Ζάεφ, έκανεακριβώς το ίδιο.

Όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ο Ζόραν Ζάεφ έστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην οποία αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020, κατά την οποία ζήτησε υποστήριξη και βοήθεια, προκειμένου η αυτοανακηρυχθείσα «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» να αναγνωριστεί ως αυτοκέφαλη εκκλησία και να γίνει αποδεκτή από τις ορθόδοξες εκκλησίες του κόσμου.

«Σεβόμαστε όλα όσα αποτελούν μέρος των διεθνών συνθηκών και περιστάσεων. Ωστόσο, ζητάμε να είμαστε εκκλησιαστικά ελεύθεροι στα σύνορα της χώρας μας και να μπορούν οι Επίσκοποί μας να συνεργάζονται με τους Επισκόπους όλων των άλλων Ορθόδοξων εκκλησιών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στην επιστολή του, ο Ζόραν Ζάεφ σημειώνει ακόμη ότι οι Ορθόδοξοι στη χώρα του αξίζουν την ανεξαρτησία της εκκλησίας που ονειρεύονταν εδώ και έναν αιώνα και ότι «αναμένει να αναγνωρίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας-Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας ως αυτοκέφαλη με την ευλογία και γραπτή απόφαση του Πρωτεύοντος των Ορθόδοξων Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Να θυμίσουμε όμως πως ωραίες οι κολακείες Ζάεφ περί “πρωτέυοντος” αλλά περί τα μέσα Οκτωβρίου προ διετίας έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε αρνητικά σε μια άλλη επιστολή, αυτήν την φορά της της εκκλησίας των Σκοπίων, με την οποία ζητούσε να της απονεμηθεί αυτοκεφαλία. Συγκεκριμένα δημοσίευμα εφημερίδας των Σκοπίων επικαλούμενο “υψηλόβαθμες εκκλησιαστικές πηγές” της χώρας ανέφερε ότι ο κ. Βαρθολομαίος αρνήθηκε αυτοκεφαλία στους σχισματικούς των Σκοπίων υπό την ονομασία “Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής”.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως σήμερα στο πλαίσιο όλων αυτών ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με τον πρέσβη των Σκοπίων στην Άγκυρα Goran Taskovski.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κολοσσιαίας σημασίας και αλλάζει το status quo σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο-Τα "δώρα" των νέων [email protected]

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφεί σε πρωτότυπη ανάλυση την σημασία της νέας Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Αμυντικής...