Εκκλησία

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Οι αδελφοί μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Πόλη ανησυχούν βαθιά για την πολεμοχαρή επιχείρηση στο Αιγαίο

Τη Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε σε τηλεδιάσκεψη την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ώστε να ενημερωθεί καταλλήλως, εν όψει της συνεδριάσεως της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής και της 45ης Εθνικής Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως.  


Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε ευλογημένο, παραγωγικό και υγιές το νέο Εκκλησιαστικό έτος και μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου από το Φανάρι. 


Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος εξέφρασε την συμπάθειά της προς τους πυροπαθείς της Ιεράς Μητροπόλεως του Αγίου Φραγκίσκου εν τω προσώπω του Μητροπολίτου κ. Γερασίμου. 


Τέλος, απεφασίσθηκε η επόμενη τακτική συνεδρία της να λάβει χώρα τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου. 


Ο Αρχιεπίσκοπος εστίασε στην αγάπη ως μέγιστο χάρισμα, είπε πως "είμαστε φύλακες της Ορθόδοξης πίστης" και μετέφερε τις ευχές του κ. Βαρθολομαίου, ενώ μίλησε για όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και σχολίασε και τα έργα στον Άγιο Νικόλαο τον οποίο χαρακτήρισε "Αμερικανικό Παρθενώνα".  Τόνισε πως δεν "θα εγκαταλείψει τον κλήρο" μιλώντας για την επαρχία του. Ο δε Πατριάρχης συνεχάρη τον κ. Ελπιδοφόρο ενώ αναφέρθηκε και στην περίοδο των προκλήσεων του κορονοϊού.

Μιλώντας ο κ. Ελπιδοφόρος για την οδύνη που αισθάνθηκαν στην Πόλη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά υπογράμμισε πως «τα μάτια τους είναι δακρυσμένα και οι καρδιές τους γεμάτες πόνο από την απροκάλυπτη και επιθετική καταδίωξη αυτής της πολιτιστικής υπεξαίρεση. Είναι ήρωες της Πίστεως, ζωντανοί μάρτυρες της αλήθειας της Ορθοδοξίας διά μέσου των αιώνων». Συμπλήρωσε λέγοντας πως «και δεν είναι μόνο αυτές οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά όλοι οι αδελφοί μας είτε στην Ελλάδα, είστε στην Κύπρο είτε στην Πόλη ανησυχούν βαθιά για την πολεμοχαρή επιχείρηση που συμβαίνει στο Αιγαίο. Τους διαβεβαίωσα όλους για προσευχές και την υπεράσπιση τους εκ μέρους μας και εκ μέρους της ειρήνης, του αμοιβαίου σεβασμού και του δικαίου του νόμου». 


Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε τέλος και για την έναρξη των εργασιών αποπεράτωσης του ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους «Φίλους του Αγίου Νικολάου», τονίζοντας πως «συγκεντρώθηκαν και στην κυριολεξία έσωσαν την εκκλησία». 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ