Εκκλησία

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Εκκλησία της Αλβανίας - Εικόνες

Με τη βεβαιότητα ότι η Παναγία και μετά τη μετάστασή της στους ουρανούς δεν έχει εγκαταλείψει τον κόσμο, αλλά με την ίδια μητρική φροντίδα εξακολουθεί να μεσιτεύει στον Μονογενή της, εόρτασαν οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας την Κοίμηση της Θεοτόκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον καθεδρικό ναό των Τιράνων "Ανάσταση" ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και άλλους κληρικούς.

Στη σύντομη προσλαλιά του σημείωσε ότι "μέσα σε μια θολή ατμόσφαιρα, που επικρατεί τον τελευταίο καιρό, μια ατμόσφαιρα ανησυχίας και μελαγχολίας, η σημερινή εορτή έρχεται να μας μεταφέρει μια δέσμη ακτίνων ελπίδας και αισιοδοξίας. Μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον του ανθρώπου. Μηνύματα αισιοδοξίας για τον καθένα μας".

Και πρόσθεσε: "Για να εκφράσουμε την αγάπη και την ευλάβεια στην Παναγία μας, βεβαίως υμνούμε, δοξολογούμε, ανάβουμε κεριά, αλλά οφείλουμε και εμείς να προσπαθήσουμε να γίνουμε παράγοντες αισιοδοξίας. Είναι μοναδική στην πίστη η δική της αγάπη, ευγένεια και καλοσύνη, η δική της υπομονή, η δική της τόλμη στην αποδοχή του θελήματος του Θεού, όταν αυτό φαίνεται δύσκολο".

Τέλος σημείωσε ότι "ας εκφράσουμε, λοιπόν, την αγάπη και την ευλάβεια και την αγάπη στην Παναγία μας, γινόμενοι παράγοντες ελπίδας και αισιοδοξίας για το περιβάλλον μας".

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε στο καθολικό της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, επισημαίνοντας στο κήρυγμά του ότι "στη γλώσσα των ανθρώπων, η σημερινή γιορτή ονομάζεται" Πάσχα του Καλοκαιριού", επειδή η Παναγία διέφυγε από το θάνατο και αυτή είναι μια νίκη, όχι μόνο της Θεοτόκου, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς Εκείνη αντιπροσωπεύει ολόκληρη την ανθρώπινη πλευρά".

"Αν θέλουμε να ζήσουμε με τον Θεό, ο θάνατος δεν θα μας τρομάξει, αλλά θα είναι μια συνάντηση με τον Θεό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γιορτάζουμε την Κοίμηση της Παναγίας", κατέληξε ο Μητροπολίτης Ιωάννης.

Ανήμερα της Παναγίας ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας.

Την παραμονή χοροστάτησε στον εορτάζοντα ναό της Σεκίστας, όπου εψάλη εσπερινός μετ' αρτοκλασίας.

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Αθανασίου της πόλης και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, δεξιώθηκε παιδιά στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας.

Εόρτασε και η Παναγία η Βλαχέρνα στη γειτονιά "Καλά" του Βερατίου, όπου υπάρχει μια περίφημη εικονογραφική παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Νικολάου, γιου του γνωστού αγιογράφου Ουνουφρίου, αγιογρφημένη τον ιδ΄ αιώνα.

Και στο Μοναστήρι αγίου Βλασίου τιμήθηκε η Κοίμηση της Παναγίας, αλλά και στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου.

Παντού στον Ορθόδοξο κόσμο, και στην Αλβανία, η Παναγία έχει καθιερωθεί ως μεσίτρια, που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τη νοητή ωραιότητα.

Έτσι πανηγυρίστηκε ένας θάνατος ασυνήθιστος, ο θάνατος της Παναγίας, που γέννησε τη Ζωή. Δεν είναι φθορά και αφανισμός η Κοίμησή της, αλλά μετάθεση στον ουρανό.

Το φιλόστοργο πρόσωπό της με το γλυκό και ιλαρό βλέμμα της γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων και τις ενισχύει στον καθημερινό αγώνα.

Με αγνά καρδιακά κύμβαλα και με εύηχη ψυχική σάλπιγγα και οι πιστοί στην Αλβανία παρακαλούν ακατάπαυστα την Παναγία να υψώσει τα άγια χέρια της, που αγκάλιασαν το Θεό και ως μητέρα όλων να ικετεύει για αυτούς και τον κόσμο ολόκληρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ