Εκκλησία

Δεκαπενταύγουστο με την μέθοδο του... Επιταφίου θέλει η κυβέρνηση -"Μπαϊράκι" η Εκκλησία

Κι ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί με την μέθοδο του...Επιταφίου να απαγορεύσει τις λιτανείες του 15Αύγουστου, σύγχυση έχει επικρατήσει μετά και την τελευταία τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου.

«Η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου» αναφέρει η Ιερά Σύνοδος και...όποιος κατάλαβε κατάλαβε!

Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Για παράδειγμα η...εσωτερική αντιπολίτευση του Αρχιεπισκόπου , Μητροπολίτης Κερκύρας, εξέδωσε ανακοίνωση πως η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος θα γίνει εντός του ναού.

Συγκεριμένα από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων ανακοινώνονται τα εξής:

Μετά την απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως διά της οποίας απαγορεύονται οι λιτανείες μέχρι τις 31 Αυγούστου ο εορτασμός της ανάμνησης του θαύματος της διασώσεως της Κέρκυρας από τον Άγιο Σπυρίδωνα στις 11 Αυγούστου 1716 θα γίνει ως εξής

Το πρωί της 11ης Αυγούστου 2020 και ώρα 7.30-11 π.μ. θα γίνει Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό προσκύνημα και κατόπιν το σκήνωμα του Αγίου θα λιτανευθεί εντός του Ιερού Ναού, όπως γίνεται κατά τα μπάσματα και όταν υπάρχει κακοκαιρία.

Η θεία λειτουργία και η λιτανεία θα μεταδοθούν από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως https://webtv.imcorfu.gr/

Οι υπόλοιπες ιερές ακολουθίες θα γίνουν ως συνήθως.

Αναφορικά με τις μάσκες πάντως στο ΦΕΚ που αναφέρεται η απόφαση για τους χώρους όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, περιλαμβάνονται και οι χώροι λατρείας. Βέβαια το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αστυνομικός έλεγχος στις εκκλησίες είναι ένα ζήτημα, για να μην υπάρξουν και ευτράπελα όπως αυτά του Πάσχα, με ιερείς να κοινωνούν στα κρυφά, λειτουργίες-αντάρτικα κλπ.

Ο Αρχιεπίσκοπος προ δεκαημέρου πάντως το είχε στείλει το μήνυμα: "Αυτό θα γίνει μόνο στην Εκκλησία; Αυτό θα γίνει στα γήπεδα; Αυτό θα γίνει όπου υπάρχουν συνάξεις;"... Και ήρθε η ώρα να δούμε τι θα γίνει...

Πάντως η Ιερά Σύνοδος με το μήνυμά της δείχνει αποφασισμένη.... Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η τέλεσις Λιτανειών θα πραγματοποιήται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού του συμμετέχοντος πιστού λαού, και εάν ή δυνατόν, εν συντομία, συμφώνως τη ποιμαντική κρίσει του οικείου Ποιμενάρχου».

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο «η εν λόγω σύσταση περί τηρήσεως αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού τελεί σε συμφωνία με το ισχύον κατά τον χρόνο εκδόσεώς της νομοθετικό πλαίσιο για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, υπό την επιφύλαξη τυχόν μεταβολής του εκ μέρους της Πολιτείας κατά τις επιστημονικές εισηγήσεις και αναλόγως της πορείας της επιδημίας του κοροναϊού covid-19».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου κατά την οποία, μεταξύ άλλων, υπογράμμιζε πως «σήμερα, που ο κίνδυνος της πανδημίας φαίνεται να απειλεί εκ νέου τη χώρα μας, η Εκκλησία μας, και πάλι, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτό θα πράξει. Όπως άλλωστε και ο πιστός λαός μας, που, πειθαρχημένα και συνετά, ακολούθησε και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Για το κοινό καλό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Βάζει "φωτιά" ο Ερντογάν στην Αίγυπτο: Θέλει να ρίξει Σίσι για να ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου - Με "δάκτυλο" Άγκυρας οι εξεγέρσεις

Μετά την αιγυπτιακή άρνηση στη "λυκοφιλία" της Τουρκίας ξέσπασαν εξεγέρσεις της Μουσουλμανικής αδερφότητας