Εκκλησία

Που το πάει ο Βαρθολομαίος; “Η Εκκλησία θεωρείται λανθασμένα ως ανδροκεντρική”

Υπό άλλες συνθήκες οι δηλώσεις του για τον ρόλο των γυναικών στην εκκλησία θα επικροτούνταν, αλλά όταν υπάρχει το θέμα των γυναικών-επισκόπων και η πολύκροτη υπόθεση με την Φινλανδή Επίσκοπο και τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη που εδώ και 5 χρόνια δεν έχει διερευνηθεί, τότε κάθε νοήμων προβληματίζεται για το που το πάει ο κ. Βαρθολομαίος.

Αναλυτικότερα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πιστεύει ότι ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην οικογένεια αποδεικνύει ότι οι απόψεις της Εκκλησίας είναι εσφαλμένες. Στις 7 Ιουλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρείται δυστυχώς και λανθασμένα ως αντροκεντρική», αναφέρει ο ιστότοπος Orthodox Times. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, “η κεντρική θέση της Παναγίας στην εκκλησιαστική ζωή, η πληθώρα των Αγίων γυναικών, η συμβολή των γυναικών στην ενορία και ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν στην οικογένεια, που είναι μερικά αξιοθαύμαστα γεγονότα, αποδεικνύουν ότι αυτές οι απόψεις είναι λανθασμένες."

Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης τονίζει πολύ εύστοχα ότι οι γυναίκες είναι η εξέχουσα έκφραση της ανθρωποκεντρικής ηθικής στην Ορθόδοξη παράδοση. Γράφει: «Οι γυναίκες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, και ίσως, πρωτίστως, ως Μητέρες, μας διδάσκουν να ζούμε ως πρόσωπα, όχι ως μεμονωμένα άτομα, δηλαδή ως όντα σε μια σχέση, όχι ως αυτόνομα και ανεξάρτητα όντα».

Θεωρητικά, λοιπόν, όλα αυτά θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, μόνο που ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στο που αποσκοπούν τελικά! Ιδιαιτέρως την στιγμή που η ντροπή του Φαναρίου συμπλήρωσε 5 χρόνια χωρίς ούτε μια εξήγηση! Τι έγινε με το συλλείτουργο του Μητροπολίτη Ελσίνκι με γυναίκα επίσκοπο το 2015; Ουδείς θα μάθει ποτέ... Διαβάστε εδώ την ιστορία

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ