Εκκλησία

Αρχιεπίσκοπος Καντέρμπουρυ: Θα επανεξετάσουμε τα αγάλματα του "λευκού" Χριστού!

To κατευθυνόμενο κίνημα Black Lives Matter έχει επηρεάσει όπως φαίνεται και την Αγγλικανική Εκκλησία. Σε μια πρωτοφανή δήλωση ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ.

Η Αγγλικανική εκκλησία πρέπει να επανεξετάσει τις απεικονίσεις του Ιησού ως λευκού άνδρα στις παραδοσιακές χριστιανικές εικόνες, δήλωσε ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας την Παρασκευή.

Ο Justin Welby, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 εάν η δυτική νοοτροπία σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς έδειχνε Καυκάσιος πρέπει να επανεξεταστεί υπό το φως του κινήματος του BLM.

«Ναι, φυσικά, αυτή η αίσθηση ότι ο Θεός ήταν λευκός… Πηγαίνετε σε εκκλησίες [σε όλο τον κόσμο] και δεν βλέπετε έναν λευκό Ιησού», είπε. «Βλέπετε έναν μαύρο Ιησού, έναν Κινέζο Ιησού, έναν Ιησού της Μέσης Ανατολής - ο οποίος είναι φυσικά ο πιο ακριβής - βλέπετε έναν Ιησού από τα νησιά Φίτζι."

Ο Άγγλος αρχιεπίσκοπος σχολίασε την πεποίθηση ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, μέρος αυτού που σήμερα θεωρείται Μέση Ανατολή.

Ως εκ τούτου, τα αγάλματα του Ιησού στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρυ θα επανεξεταστούν εν μέσω των αντιρατσιστικών διαμαρτυριών που σαρώνουν τον κόσμο και το κίνημα για την κατάρρευση αμφιλεγόμενων μνημείων, είπε.

«Ο Ιησούς απεικονίζεται με πολλούς τρόπους, όπως υπάρχουν πολιτισμοί, γλώσσες και αντιλήψεις. Και δεν νομίζω ότι το να πετάμε όλα όσα έχουμε στο παρελθόν είναι ο σωστός τρόπος, αλλά νομίζω ότι Αυτός δεν είναι ο Ιησούς που υπάρχει, δεν είναι αυτός που λατρεύουμε, είναι μια υπενθύμιση της καθολικότητας του ως Θεός που έγινε ενανθρωπίστηκε», είπε.
Ωστόσο, ο Welby είπε ότι η εκκλησία πρέπει να εξετάσει προσεκτικά ποια θρησκευτικά μνημεία πρέπει να αφαιρεθούν - αντί να τα καταστρέψουν.

«Απλά πηγαίνετε γύρω από τον καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ, υπάρχουν μνημεία παντού, ή το Αβαείο του Γουέστμινστερ, και τα βλέπουμε όλα αυτά, και μερικά θα πρέπει να κατέβουν», είπε.

Προέτρεψε επίσης τους οπαδούς να συγχωρήσουν τις «παραβάσεις» ορισμένων ανθρώπων που απεικονίζονται σε αγάλματα. «Μπορεί να υπάρξει συγχώρεση, ελπίζω και προσεύχομαι, αλλά μόνο αν υπάρχει δικαιοσύνη», είπε.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε προειδοποιήσει πως επόμένος στόχος του BLM θα είναι ο Χριστός

Πάντως οι Αμερικανοί απορρίπτουν έντονα το αίτημα του ακτιβιστή των Black Lives Matter για την απομάκρυνση του «λευκού Ιησού» από εκκλησίες και αλλού. 

Η τελευταία τηλεφωνική και διαδικτυακή έρευνα των Rasmussen Reports διαπιστώνει ότι το 69% των Αμερικανών ενήλικων διαφωνούν με αυτήν τη δήλωση: "Όλες οι τοιχογραφίες και τα βιτρό παράθυρα του λευκού Ιησού και της Ευρωπαίας μητέρας του και των λευκών φίλων τους πρέπει επίσης να κατεβούν. Είναι μια χονδροειδής μορφή λευκής υπεροχής. Δημιουργήθηκε ως εργαλείο καταπίεσης. Ρατσιστική προπαγάνδα. Όλα πρέπει να κατέβουν."

Μόνο το 13% συμφωνεί με τη δήλωση του ακτιβιστή Shaun King. 18% είναι αναποφάσιστοι. 65% συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν ο Υιός του Θεού που ήρθε στη γη για να πεθάνει για τις αμαρτίες μας, αν και αυτό το ποσοστό ήταν στο 77% πριν από τέσσερα χρόνια.  22% δεν συμμερίζονται αυτήν την πεποίθηση, ενώ το 13% δεν είναι σίγουροι.

Η υποστήριξη για την απομάκρυνση του «λευκού Ιησού» από τις εκκλησίες είναι πολύ υψηλότερη στους μαύρους (31%) από ό, τι στους λευκούς (9%) και άλλους μειονοτικούς Αμερικανούς (13%). Οι Μαύροι ωστόσο είναι επίσης πολύ πιο πιστοί από τους άλλους ότι ο Ιησούς ήταν Υιός  του Θεού

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...