Εκκλησία

Φραγκίσκος: Επιθυμία της Καθολικής Εκκλησίας να επιτύχει πλήρη χριστιανική ενότητα

Του Μανώλη Κείου

Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε μια επιστολή για την 25η επέτειο από την εγκύκλιο «Ut unum sint» του Ιωάννη Παύλου II, η οποία αφορούσε την ενότητα, σημειώνοντας ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα σε αυτές τις δεκαετίες για να επουλωθούν οι πληγές αιώνων και χιλιετιών». Ο Ποντίφικας αναφέρει δύο πρωτοβουλίες, ένα οικουμενικό Vademecum για Επισκόπους 9εγχειρίδιο με οδηγίες), το οποίο θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο, και την κυκλοφορία ενός περιοδικού, με τίτλο Acta umencumenica.

Αναλυτικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος γιόρτασε την 25η επέτειο της εγκυκλίου Utum sint του Ιωάννη Παύλου Β 'σε μια επιστολή που απευθύνθηκε στον Καρδινάλιο Κουρτ Κοχ, πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Στην επιστολή που δημοσιοποιήθηκε χθες, ο ποντίφικας επαναλαμβάνει την επιθυμία της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας να επιτύχει πλήρη χριστιανική ενότητα. Γράφει ότι “έχουν γίνει πολλά βήματα αυτές τις δεκαετίες για να επουλωθούν οι πληγές αιώνων και χιλιετιών. Η αμοιβαία γνώση και εκτίμηση έχουν αυξηθεί και βοήθησαν να ξεπεραστούν βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις. Ο θεολογικός διάλογος και ο διάλογος της φιλανθρωπίας έχουν αναπτυχθεί, καθώς και διάφορες μορφές συνεργασίας στον διάλογο της ζωής, τόσο σε ποιμαντικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο. "

Ο Φραγκίσκος σημειώνει ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'πίστευε ότι στο «ταξίδι της προς την τρίτη χιλιετία, [η Εκκλησία] θα έπρεπε να έχει πάντα επίγνωση της εγκάρδιας προσευχής του Δασκάλου και του Κυρίου της πως «όλοι να είναι ένα» . Γι 'αυτό το λόγο, εξέδωσε την εγκύκλιο που επιβεβαίωσε «αμετάκλητα» (UUS, 3) την οικουμενική δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Ιωάννης Παύλος Β΄ δημοσίευσε την εγκύκλιο «για τη Σοβαρότητα της Αναλήψεως του Κυρίου, τοποθετώντας την κάτω από το σημάδι του Αγίου Πνεύματος, του δημιουργού της ενότητας στην πολυμορφία. Σε αυτό το ίδιο λειτουργικό και πνευματικό πλαίσιο, το τιμούμε τώρα και το προτείνουμε για άλλη μια φορά στους Λαούς του Θεού. »

Ευχαριστώντας «όλους όσοι έχουν εργαστεί και συνεχίσουν να εργάζονται» στο Ποντιφικό Συμβούλιο, ο Φραγκίσκος τόνισε “δύο πρόσφατες πρωτοβουλίες. Το πρώτο είναι ένα Οικουμενικό Vademecum για Επισκόπους που θα δημοσιευτεί αυτό το φθινόπωρο, ως ενθάρρυνση και οδηγός για την άσκηση των οικουμενικών ευθυνών τους. "

Στην πραγματικότητα, “η υπηρεσία της ενότητας είναι μια ουσιαστική πτυχή της αποστολής κάθε Επισκόπου, ο οποίος είναι «η ορατή πηγή και το θεμέλιο της ενότητας» στη δική του Ιδιαίτερη Εκκλησία. Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η κυκλοφορία του περιοδικού Acta Œcumenica, το οποίο, ανανεώνοντας την Υπηρεσία Πληροφοριών του Dicastery, προορίζεται να βοηθήσει όλους όσοι εργάζονται στην υπηρεσία της ενότητας”.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η ενότητα δεν είναι κυρίως το αποτέλεσμα της δραστηριότητάς μας, αλλά ένα δώρο του Αγίου Πνεύματος. Ωστόσο, η ενότητα δεν θα πραγματοποιηθεί ως θαύμα στο τέλος. Αντίθετα, η ενότητα προκύπτει στο ταξίδι. Το Άγιο Πνεύμα το κάνει αυτό στο ταξίδι» γράφει.

«Με αυτοπεποίθηση λοιπόν, ας ζητήσουμε από το Άγιο Πνεύμα να οδηγήσει τα βήματά μας και να επιτρέψει σε όλους να ακούσουν το κάλεσμα, να εργαστούν για την αιτία του οικουμενισμού με νέα δύναμη. Είθε το Πνεύμα να εμπνεύσει νέες προφητικές χειρονομίες και να ενισχύσει την αδελφική φιλανθρωπία μεταξύ όλων των μαθητών του Χριστού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρώσος σύμβουλος: Θα καταρρίψουμε “κατά λάθος” αμερικανικά drone-Μετά την Βαλτική η Ρωσία “ετοιμάζει” No fly Zone στην Μαύρη Θάλασσα;

“Η Μόσχα θα βάλει τέλος στην δράση του ΝΑΤΟ που βοηθά την Ουκρανία να κτυπά με πυραύλους ρωσικές στρατιωτικές υποδομές”...