Εκκλησία

Οικουμενιστική κοινή προσευχή ζητάει ο Πάπας από Αρχηγούς Εκκλησιών και Χριστιανούς

Του Μανώλη Κείου

Στην αξία της καθολικότητας της προσευχής κατά της πανδημίας του ιού αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος και κάλεσε στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, τους Αρχηγούς των Εκκλησιών και όλους τους Χριστιανούς να επαναλάβουν μαζί την Προσευχή του Κυρίου (“Πάτερ ημών”). Στις δε 27 Μαρτίου, ο ποντίφικας θα προσευχηθεί στην παραδοσιακή Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Αναλυτικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε δύο στιγμές προσευχής για τον κόσμο στις 25 και 27 Μαρτίου, μιλώντας για την «καθολικότητα της προσευχής, της συμπόνιας, της ευαισθησίας» ενάντια στην «πανδημία του ιού» προ της οποίας «η ανθρωπότητα τρέμει». Στην ομιλία του, ο κάλεσε "όλους τους αρχηγούς των Εκκλησιών και τους ηγέτες όλων των χριστιανικών κοινοτήτων, μαζί με όλους τους χριστιανούς διαφόρων ομολογιών" να απαγγέλλουν "συγχρόνως" την προσευχή του Κυρίου το μεσημέρι την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Μαρτίου, εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Μιλώντας από τη βιβλιοθήκη του Αποστολικού Παλατιού μέσω ζωντανής ροής, ο Φραγκίσκος είπε: “Την ημέρα που πολλοί Χριστιανοί θυμούνται την ανακοίνωση προς την Παναγία της ενσάρκωσης του Λόγου, μπορεί ο Κύριος να ακούσει την ομόφωνη προσευχή από όλους τους μαθητές του που ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη νίκη του αναστημένου Χριστού . Με την ίδια αυτή πρόθεση, την επόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις 6 μ.μ., θα τελέσω μια στιγμή προσευχής στο parvis της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου [σε μια κενή πλατεία]. Προσκαλώ όλους να συμμετάσχουν πνευματικά μέσω των μέσων ενημέρωσης. Θα ακούσουμε τον Λόγο του Θεού, θα αυξήσουμε τον λόγο μας, θα προσκυνήσουμε το ευλογημένο Μυστήριο, με το οποίο, στο τέλος, θα δώσω την ευλογία Urbi et Orbi, στην οποία επισυνάπτεται η δυνατότητα λήψης ευχαριστίας”.

Πολλοί Καθολικοί στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει επισταμένως από τον Πάπα να προσφέρει τέτοιες προσευχές σε μια εποχή που σε πολλές χώρες έχουν απαγορευτεί λειτουργικές τελετές εξαιτίας της πανδημίας για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Το θέμα λοιπόν είναι πλέον πως θα ανταποκριθούν οι επικεφαλής των Εκκλησίων και κυρίως οι Ορθόδοξοι. Υπενθυμίζεται πως με αφορμή τον κορωνοϊό μήνυμα συμπαράστασης στον Πάπα έστειλε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ