Εκκλησία

Σχέδιο του Φαναρίου η ουκρανική αυτοκεφαλία; Αρχιεπίσκοπος Κύπρου : Είπα στον Μητροπολίτη Ονούφριο να την ζητήσει από τη Μόσχα

Νέα στοιχεία εμφανίζονται σχετικά με τις διαδρομές της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, λίγες ημέρες πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από την παράδοση του Τόμου.

Σύμφωνα με νέες αναφορές ο προκαθήμενος της Κυπριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μητροπολίτη Ονούφριο να ζητήσει από τον Πατριάρχη Κύριλλο να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (UOC).

Η δήλωση αυτή έγινε στις 22 Δεκεμβρίου μετά τη λειτουργία στην Λευκωσία, όπου συλλειτούργησε με έναν εκπρόσωπο του UOC - Μητροπολίτη Τερνοπίλ Σέργιο, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

"Είπα στον Ονούφριο να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κυρίλλο και να του ζητήσω να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική εκκλησία", δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. "Ο Κύριλλος τότε θα έμενε στην ιστορία ως ο μεγάλος Πατριάρχης".

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επιβεβαίωσε επίσης ότι η Εκκλησία της Κύπρου συνεχίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στη σύγκρουση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας διατηρώντας επαφές με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αν και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος "εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και απομακρύνθηκε" από τις προσπάθειες συμφιλίωσης. Άλλες τοπικές Εκκλησίες, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, δεν μπορούν να ενεργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ της Μόσχας και της Κωνσταντινούπολης "εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων".

Όπως σημειώνει ο Κύπριος blogger Αριστείδης Βικέτος στη σελίδα του , έχοντας κάνει αυτή τη δήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναγνώρισε ότι ο Πατριάρχης Μόσχας θα μπορούσε να προσφέρει αυτοκεφαλία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πίστη στην ΕλληνΟρθοδοξία ότι αυτό είναι το αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Μπλόγκερ: Ήταν το Φανάρι που παρότρυνε τις ουκρανικές αρχές να ζητήσουν τον Τομό

Στο μεταξύ ένας μπλόγκερ δημοσίευσε ένα βίντεο του 2015, στο οποίο Ιεράρχης του Φαναρίου μιλά για την προσδοκία του Poroshenko για αίτημα παρέμβασης στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας.

Ο ουκρανός μπλόγκερ Alexander Voznesensky δημοσίευσε στοιχεία καταγγέλοντας ότι ήταν το Φανάρι που ώθησε τις ουκρανικές αρχές να ζητήσουν από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Τομό.

Το βίντεο που δημοσίευσε ο blogger στο Facebook γυρίστηκε το 2015. Σε αυτό, ο επικεφαλής του UOC στον Καναδά (Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης), ο Μητροπολίτης Γκεόργκι (Kalishchuk) παραδέχτηκε άμεσα ότι το Φανάρι αναμένει την έκκληση των ουκρανικών αρχών με αίτημα για αυτοκεφαλία.

"Το Πατριαρχείο περιμένει ένα αίτημα εκπροσώπων των ουκρανικών ορθόδοξων δικαιοδοσιών και, κυρίως, αναμένει βήματα από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας για να εκφράσει επίσης την επιθυμία του Πατριαρχείου να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση", φέρεται να δηλώνει ο Μητροπολίτης Γκεόργκι.

Ο επίσκοπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι το Φανάρι παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία και σκοπεύει να «λειτουργήσει έτσι ώστε η Ορθοδοξία στην Ουκρανία να είναι ενωμένη».

"Όπως γνωρίζετε, η Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) στράφηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αίτημα αυτοκεφαλίας κατά το καλοκαίρι του 2016. Δηλαδή ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης ένα χρόνο πριν την έκκληση του ουκρανικού κοινοβουλίου στον Βαρθολομαίο ώθησε τους βουλευτές και εκκλησιαστικούς ηγέτες σε αυτό το βήμα ", κατέληξε.

Τόνισε δε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ψεύδεται όταν δικαιολογεί την παρέμβασή του στη θρησκευτική ζωή της Ουκρανίας με τα αιτήματα των ουκρανικών αρχών και των ανθρώπων.

"Στην πραγματικότητα, ήταν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης που ξεκίνησε προσωπικά όλες αυτές τις ενέργειες", επανέλαβε ο blogger.

Ρωσία – Αλέξανδρεια

Παράλληλα η Ρωσική Εκκλησία έδωσε εξηγήσεις για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εναντίον του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο γραμματέας για το τμήμα ΔιΟρθοδόξων σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας π. Igor Yakimchuk τόνισε πως η απόφαση «δεν είναι η πιο σοβαρή μορφή της αντίδρασης» και αναιρεί όλες τις προσπάθειες των επικριτών ROC.

«Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αναγνώριση των Oυκρανών σχισματικών από τον πατριάρχη της Αλεξάνδρειας μοιάζει με μια προηγούμενη απόφαση σχετικά με μια παρόμοια πράξη του Πρώτου Ιεραρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι και στις δύο περιπτώσεις οι μοναδικές αποφάσεις των πρoκαθημένων δεν εγκρίθηκαν από τις Συνόδους αυτών των Εκκλησιών», - δήλωσε ο πρωθιερέας Ίγκορ Yakymchuk.

Σημείωσε ότι «φυσικά, αυτή δεν είναι η πιο σοβαρή μορφή αντίδρασης, αλλά υπαγορεύεται από την ελπίδα ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα αλλάξουν γνώμη και θα επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους».

"Δεν νομίζω ότι η ευέλικτη θέση της Εκκλησίας μας προωθεί την αναγνώριση από άλλες τοπικές Εκκλησίες, μάλλον το αντίθετο, αλλά σίγουρα στερεί όλα τα επιχειρήματα εκείνων που προσπαθούν να την κατηγορήσουν για ασυμμετρία και παραμέληση της ενότητας της Ορθοδοξίας.".

Κατά τη συνεδρία της στις 26 Δεκεμβρίου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξέτασε το ζήτημα των συνεπειών της αναγνωρίσεως από τον Προκαθήμενο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας της σχισματικής δομής, που λειτουργεί στην Ουκρανία. Ενωρίτερα, στις 8 Νοεμβρίου, κατά τη Θεία Λειτουργία στο Κάιρο στη Μεγάλη Είσοδο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος μνημόνευσε μεταξύ των άλλων Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και τον επικεφαλής της ουκρανικής σχισματικής ομάδας, ανακοινώνοντας επισήμως την αναγνώριση από εκείνον αυτής της αντικανονικής οντότητας.

Η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας «εξέφρασε βαθιά θλίψη εξαιτίας των αντικανονικών ενεργειών του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ο οποίος δέχθηκε σε κοινωνία τους σχισματικούς».

Τονίσθηκε ότι η απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου να αναγνωρίσει τους Ουκρανούς σχισματικούς έρχεται σε αντίθεση με επανειλημμένες δηλώσεις του Μακαριωτάτου υπέρ της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Προκαθημένου αυτής Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονουφρίου, στις οποίες προέβη μεταξύ άλλων και κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2018, τρεις εβδομάδες μετά την εισπήδηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία διά του ορισμού «εξάρχων» στο Κίεβο.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση αναγνωρίσεως της σχισματικής δομής στην Ουκρανία δεν ελήφθη στη συνεδρία της συνελθούσης από 7 έως 9 Οκτωβρίου του τρ. ε. Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ούτε τέθηκε σε ψηφοφορία στην ιεραρχία, και συνεπώς, δεν έχει συνοδικό χαρακτήρα, αλλά ελήφθη μονομερώς από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας αυτής.

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας επαναβεβαίωσε το αδύνατον της μνημονεύσεως του ονόματος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου στα ιερά δίπτυχα, καθώς και της προσευχητικής και ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του.

Διατηρείται παραλλήλως η εκκλησιαστική κοινωνία με αρχιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, εξαιρουμένων εκείνων, οι οποίοι υποστήριξαν ή θα υποστηρίξουν μελλοντικά τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχίσματος.

Συμφώνως προς τα αποφασισθέντα στη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου αναστέλλεται η λειτουργία της αντιπροσωπείας – μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας παρά τον Πατριαρχικό Θρόνο Μόσχας, ενώ η αντιπροσωπεία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών παρά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας μετεξελίσσεται σε ενορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στο Κάιρο. Οι ευρισκόμενες στην αφρικανική ήπειρο ενορίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας αποφασίστηκε να εξέλθουν της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με την απόδοση σε εκείνες σταυροπηγιακού καθεστώτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ