Εκκλησία

Χτύπησαν Σέρβο Ιεράρχη! Κλήρος και λαός στο δρόμο στο Μαυροβούνιο ενάντια στην κυβέρνηση

Ένταση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Μαυροβούνιο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στο Μαυροβούνιο διαμαρτύρονται για το νεοφερμένο θρησκευτικό δίκαιο.

Μπροστάρης στις κινητοποιήσεις ο Μητροπολίτης της Σερβικής Εκκλησίας Αμφιλόχιος ο οποίος διεμήνυσε πως " όλα όσα έχουν γίνει στη Γη ενάντια στο όνομα του Θεού και τη δικαιοσύνη που ακτινοβολεί το όνομα Του  το μόνο που είναι, είναι ανομία".

Αναλυτικότερα, μια διαμαρτυρία  κληρικών και μοναχών της μητροπολιτικής περιοχής του Μαυροβουνίου και της επισκοπής Budimlje-Niksic πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου με αφορμή τον νόμο που εισάγει διακρίσεις σχετικά με την θρησκευτική ελευθερία.

Προηγήθηκε μια πομπή από τον καθεδρικό ναό, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο και τους Επίσκοπους Budimlje-Niksic Ιωανίκιο και Διοκλείας Μεθόδιο. Ο Επίσκοπος Μεθόδιος διάβασε την προκήρυξη της Συνέλευσης Εκκλησίας-Λαού του Αγίου Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε στο Νίκσιτς το περασμένο Σάββατο.

Στη δήλωσή του, ο μητροπολίτης Αμφιλοχιος προέτρεψε όλους τους βουλευτές, ειδικά εκείνους των Ρωμαιοκαθολικών και Ισλαμικών δογμάτων, να μην ψηφίσουν για αυτή την πράξη.

Σε ανακοινωθέν της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται ότι «ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος εκφράζει την ανησυχία του και είναι βαθειά συγκλονισμένος από τις εξελίξεις». Η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει στην «αρπαγή των ναών και των μοναστηριών και στην λεηλάτηση της περιουσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μαυροβούνιο».
Αναφέρεται επίσης ότι κατά τις ειρηνικές κινητοποιήσεις που έγιναν στην Ποντγκόριτσα κατά της ψήφισης του νόμου, ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία ο επίσκοπος Μεθόδιος και πιστοί που προσπάθησαν να τον προστατέψουν. Ο νέος νόμος για την «θρησκευτική ελευθερία και την νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων» ο οποίος υπερψηφίστηκε σήμερα τα ξημερώματα σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, διευθετεί μεταξύ άλλων και περιουσιακά θέματα. Προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918.
Τη χρονολογία αυτή, το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά την εφαρμογή του νόμου αυτού θα αντιμετωπίσει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στην δικαιοδοσία της οποίας μετά το 1918, με την αρχή του αυτοματισμού, περιήλθε ολόκληρη η περιουσία, οι ναοί και τα μοναστήρια της καταργηθείσας ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου και δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Υπολογίζεται ότι η έκταση γης που σήμερα ανήκει στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και με βάση τον νέο νόμο μπορεί να αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέρχεται σε 12000 στρέμματα. Επίσης, το σημαντικότερο είναι ότι μπορεί να αμφισβητηθεί και η δικαιοδοσία της SPC σε εκατό περίπου ναούς και μοναστήρια που ανεγέρθησαν πριν το 1918, σε δημόσια γη, χωρίς να υπάρχει πράξη αγοραπωλησίας ή δωρεάς. Σε αντίθεση με την σερβική ορθόδοξη κοινότητα, η δεύτερη σε δύναμη, η μουσουλμανική δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με δεδομένο ότι όλα σχεδόν τα τεμένη ανεγέρθησαν σε κτήματα που αποτελούσαν δωρεά ιδιώτη (βακούφια).
Εκκλησιαστικοί κύκλοι στην Σερβία εκτιμούν ότι ο νόμος αυτός στοχεύει στην απόσπαση από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στην ανασυσταθείσα, το 1993, ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC). Η αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου θεωρείται σχισματική από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και δεν έχει αναγνωριστεί από καμία ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο.

Ο ρόλος του Φαναρίου

"Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν υποστήριξε την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αλλιώς το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο για τις εκκλησίες δεν θα είχε υιοθετηθεί στην Ποντγκόριτσα", δήλωσε ο Βαλέρι Αλεκσέεφ, πρόεδρος του Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων Λαών (FEPN).
"Δυστυχώς, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν έχει σαφή θέση επί του θέματος αυτού. Παρόλο που γνωρίζουμε ότι με λόγια έμοιαζε να υπόσχεται ότι θα υποστηρίξει την κανονική εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αλλά, στην πραγματικότητα, αυτή η υποστήριξη δεν παρέχεται. Αν ο πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιούσε όλους τους πολιτικούς πόρους που έχει, τότε νομίζω ότι από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες θα είχαν δοθεί κάποια σημάδια στην σημερινή πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου και δεν θα τολμούσαν να κάνουν μια τέτοια γελοία πράξη », δήλωσε ο ​​Alekseev.

Σε κάποιο βαθμό, πιστεύει, "το Φανάρι επιδιώκει τα δικά του συμφέροντα εδώ".

«Οι προσδοκίες και οι υποθέσεις είναι οι πιο ανησυχητικές», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...